Evo zašto ste nakon jela ponovno gladni

Događa li vam se da čak i nakon obilnog obroka, osjećate glad jako brzo i imate osjećaj da niste ni jeli?

Ako se takav osjećaj ponavlja i postaje konstantan, trebali bi ga shvatiti kao upozorenje da sustav organa za probavu ne funkcionira kako treba.

Prema riječima nutricionistice Carol Mareto, postoji nekoliko razloga zbog kojih vam se jede brzo nakon obroka.

Emocije, hranjive tvari, odmor

Ovaj problem često može biti izazvan emocionalnim razlozima. Na primjer, tijekom pogrešne prehrane, tijelo se može “pobuniti” i početi zahtijevati više nego što mu je zaista potrebno.

Ipak, nutricionistica više ukazuje na druge razloge. Na primjer, što manje hranjivih tvari jedete i što se manje odmarate u svakodnevnom životu, to je više energije potrebno vašem tijelu da nadoknadi energiju koju nalazi u novim porcijama hrane.

Kako riješiti ovaj problem?

Prije svega, kada jedete, važno je da pokušate to raditi svjesno, odnosno da razumijete što i koliko trenutno konzumirate. Kada jedete na brzinu ili kombinirate obroke s drugim aktivnostima, potpuno je prirodno da ne znate koliko ste pojeli.

Kada nema dovoljno vode, mozak se zbuni i pomisli da treba nešto pojesti. Ne zaboravite da trebate piti 1,5 do dvije litre vode dnevno.

Vaša prehrana treba biti uravnotežena, poručuje nutricionistica i dodaje da se treba sastojati od hranjivih tvari. Ako postoji nedostatak, na primjer proteina, osjećaj gladi će najvjerojatnije trajati. Uz to, najmanje se polovica vaše prehrane treba sastojati od povrća i voća koji su bogati vlaknima. Potrebni su vam kvalitetni proteini u obrocima kao što su jaja, meso, riba i grah. Druge navike također utječu na vašu glad.

Uvijek treba obratiti pažnju na vrijeme spavanja. Da biste se odmorili i obnovili energiju tijela, potrebno vam je najmanje šest sati sna, piše Mondo.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.