Evo zašto morate pogledati film “Parazit” – Jabuka.tv

Evo zašto morate pogledati film “Parazit”

Pobjednik filmskog festivala u Cannesu, Zlatni globus za najbolji strani film, 99% pozitivnih kritika na Rotten Tomatoes-u, nominiran za najbolji film u Oscarima…

Iako nije prvi favorit za Oscara, “Parazit” je definitivno film koji je privukao najviše pažnje unatoč remek djelima najvećih redatelja u Hollywoodu ove godine.

O čemu se radi?

Četveročlana obitelj Ki-taeka je bliska, ali potpuno nezaposlena; pred njom je mračna budućnost. Sina Ki-wooa preporučuje njegov prijatelj, student na prestižnom sveučilištu, za dobro plaćeni posao podučavanja, te se nada da će tako imati redovite prihode. Sa svim očekivanjima svoje obitelji, Ki-woo odlazi u obiteljski dom na intervju. Stigavši u kuću gospodina Parka, vlasnika globalne IT tvrtke, Ki-woo susreće njegovu suprugu Yeon-kia, lijepu mladu damu. Ali nakon ovog prvog susreta između dviju obitelji, uslijedit će nezaustavljivi niz nezgoda…

Priznanja

Višestruko nagrađivati film “Parazit”, u svjetskim je kinima zaradio preko 130 milijuna dolara bruto. Parazit je premijerno prikazan 21. svibnja na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je koncem festivala postao prvi korejski film koji je osvojio Zlatnu palmu. Bongov uspjeh bio je tim više značajniji jer je žiri tu odluku donio jednoglasno, što se posljednji puta dogodilo 2013. godine kada je Abdellatif Kechiche nagrađen za “Adelin život”.

Prvi je južno-korejski film u povijesti te države koji je dobio nominaciju za Oscara u kategoriji stranog filma. Tu nije kraj, jer je nominiran i u kategoriji za najbolji film.

Uspjeh

Ovaj film su mnogi okarakterizirali i kao životni dokumentarac, toliko toga je obuhvatio da je premalo uvrstiti ga u samo jednu ili dvije kategorije filmskog žanra. Osim toga, ovim filmom su se još više otvorila vrata odličnim stranim filmovima koji su do sada prošli nezapaženo zbog skepticizma gledatelja za sve što nije izašlo iz Hollywooda.

Nominacije za Oscara: Popis nominiranih filmova, glumaca, redatelja i filmaša

U BiH kinima se počinje prikazivati 23. siječnja, ne propustite pogledati ga prvom prilikom.

Ovdje možete pronaći preporuke za filmove i serije

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.