Evo zašto kraljica Elizabeta II. rođendan slavi u lipnju iako je rođena u travnju

Ako ste rođeni u kraljevskoj obitelji i imate sreće da vam se tron smiješi, budite sigurni da svoj rođendan nećete slaviti na dan kada ste rođeni.

Naime, prema britanskoj povijesti, a sve po odluci iz 1748. godine, svaki kralj ili kraljica svoj rođendan slave na dan kada se obilježava ceremonija Trooping the Colour.

Kraljica Elizabeta II rodila se kao Elizabeta York 21. travnja 1926. godine. No, s godinama se sve promijenilo, i danas kraljica svoj rođendan slavi na sasvim drugi datum, a mnogi se pitaju zašto je to tako, piše Tportal.hr.

Kako otkrivaju stručnjaci za kraljevsku obitelj, sve to seže daleko u povijest i povezano je sa ceremonijom Trooping the Colour. Riječ je o svojedobno vojnoj vježbi, koja je, najvjerojatnije, započela još za vladavine Charlesa II. U to doba vojnici su morali znati boje svjoih regimenti, kako bi ih tijekom borbi čim lakše pronašli.

1748. godine odlučeno je da upravo taj dan bude ujedno i rođendan službenog vladara. Ta deklaracija zapravo je značila da će svaki kralj ili kraljica, počevši od kralja Georgea II, slaviti na dan kada zapravo i nisu rođeni. Tijekom 19. stoljeća to se obilježavalo krajem svibnja, dok je u moderno doba prebačeno na subotu u lipnju. Ove godine to će biti 9. lipnja, te će upravo na taj dan cijelo kraljevstvo slaviti rođendan kraljice Elizabete II.

Tijekom parade više od 1400 časnika, 400 glazbenika i 200 konjanika prolaze ulicama Londona od Buckinghamske palače do Whitehalla, odnosno Londonske općine, i natrag. Kraljica pristiže u kočiji kako bi nadgledala trupe, a u njezinoj pratnji, na konjima, nalaze se prinčevi Charles i Williamte princeza Anne.

Kasnije popodne, britanski piloti lete nisko iznad gomile, ispuštajući mlazove u crvenoj, bijeloj i plavoj boji. Cijela kraljevska obitelj cijeli događaj pratit će s balkona.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.