Evo zašto jedenje u stojećem položaju nikako nije dobro – Jabuka.tv

Evo zašto jedenje u stojećem položaju nikako nije dobro

Istraživači su ustanovili da jedenje u stojećem polažaju čak i nekoliko minuta izaziva stres te gasi oskusne pupoljke.

U istraživanju objavljenom u magazinu Journal of Consumer Research je navedeno da položaj tijela ima utjecaja na percepciju okusa te da je hrana ukusnija kad se jede u sjedećem položaju.

Istraživači su analizirali interakciju sustava za ravnotežu, položaja i prostorne orijentacije sa gustatornim senzornim sustavom koja utječe na ukus i okus.

Stoga bi se hrana trebala jesti u sjedećem položaju, a medikamenti neugodnog okusa uzimati u stojećem poloćaju.

Ustanovljeno je da sila gravitacije gura krv u donje dijelove tijela zbog čega srce radi teže dok pumpa krv u gornji dio tijela, čime se rad srca ubrzava. To aktivira hipotalamusnu-hipofizno-adrenalnu osu te dovodi do povećanja koncentracije hormona stresa kortizola. Lančana reakcija smanjuje osjetljivost što utječe na procjenu ukusa hrane i pića, precepciju temperature i količinu unesene hrane.

Kada ljudi osjećaju nelagodu, hrana koja inače ima dobar ukus više nije ugodna za nepce. Tim istraživača je potvrdio svoju hipotezu testirajući 350 osoba na piticama. Oni koji su stajali su dali lošije ocjene u odnosu na one koji su pitice jeli u sjedećem položaju, prenosi Klix.ba.

Potom je istraživanje prošireno uvođenjem faktora stresa pa su ispitanici obje grupe jeli voćne grickalice dok nose kese u rukama. Obje grupe su prijavile lošiji ukus nego inače, a razlog je teret koji su držali.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.