Evo zašto hrčci nisu ljubimci za malu djecu

Ne vole se maziti i spavaju po cijeli dan. Hrčci vole biti sami i djeca često bivaju frustrirana jer nemaju što raditi s tim glodavcima.

Hrčci stoga nisu dobra opcija kućnih ljubimaca za malu djecu, iako su često prva bića o kojima se djeca imaju priliku brinuti. Jedan od razloga za to velika je razlika biološkog ritma spavanja i budnosti u odnosu na ljude.

Hrčci spavaju za dana i ne vole da ih se ometa, dok navečer, kada djeca odu u krevete, postaju aktivni i glasni.

Ove su životinje i kratkoga životnog vijeka – žive u prosjeku od jedne i pol do tri godine. Njihov kratak život može teško pogoditi djecu koja se brzo zbliže sa životinjama.

Dodatni je problem to što hrčci ne uživaju u maženju i hoće ugristi kad im se netko previše približi.

Iako sve to možda zvuči obeshrabrujuće, njemački stručnjaci za dobrobit životinja kažu da su hrčci dobar odabir za stariju djecu koja vole gledati životinje i shvaćaju da ne mogu probuditi hrčka da bi se s njime igrala. Navečer prije spavanja djeca će moći vidjeti mali dio aktivne faze svog hrčka, nahraniti ga i gledati kako se zakopava u kavezu, prenosi Hina.

Prije nego što se odlučite za hrčka važno je na internetu istražiti koju od 24 vrste želite nabaviti, jer se mogu razlikovati u potrebama, a neke vrste radije žive same.

(www.jabuka.tv | Foto: Frenjamin Benklin )

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.