Evo za koliko su u dvije godine porasli mjesečni izdaci četveročlane obitelji u BiH

Stanovnicima u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci troškovi života rastu iz dana u dan, a prosječna plaća može pokriti sve manje troškova potrošačke košarice četveročlane obitelji. U odnosu na ožujak 2022. godine, za iste artikle ove godine u ožujku je trebalo izdvojiti znatno više novca, piše Večernji list BiH.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, razina cijena u Bosni i Hercegovini u ožujku 2023. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viša je za 10,3 posto.

Isti podaci pokazuju da je prosječni rast cijena zabilježen u odjeljcima hrane i bezalkoholnih napitaka za 19 posto, alkoholnih pića i duhana za šest posto, stanovanja i režijskih izdataka za 11,9 posto. Cijene namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kuće povećane su za 12,1 posto.

Cijene u zdravstvu više su za 2,9 posto, a u odjeljku komunikacija za 0,9 posto. Cijene u odjeljcima rekreacije i kulture porasle su za 9,4 posto, obrazovanja za 2,3 posto, restorana i hotela za 8,6 posto te ostalih dobara i usluga za 10,2 posto.

Prosječni pad cijena zabilježen je u odjeljcima odjeće i obuće za 6,1 posto i prijevoza za 0,9 posto. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast za 0,4 posto.

Podaci sindikata još su porazniji kada je u pitanju usporedba troškova ove i prošle godine. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za ožujak 2023. godine iznosila je 2892 KM.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za siječanj 2023. iznosila je 1208 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku).

Minimalna plaća, prema odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, je 596 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 41,77 posto.

Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice minimalnom plaćom je 20,61 posto. Prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dvoje djece, od kojih jedno pohađa srednju, a drugo osnovnu školu.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, u ožujku 2022. godine za mjesečne troškove života četveročlana obitelj trebala je izdvojiti 2448,46 KM, odnosno 443,54 KM manje nego što je to slučaj ove godine.

Godinu ranije taj iznos je bio za još 342,46 KM manji, odnosno četveročlanoj obitelji je za normalan život mjesečno trebalo 2106 KM. Dakle, u dvije godine život obitelji u ovom bh. entitetu poskupio je na mjesečnoj razini za čak 786 KM.

Prosječna plaća isplaćena u FBiH za siječanj 2022. iznosila je 1045 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom prošle godine u ožujku bila je 42,67 posto. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za ožujak 2021. godine iznosila je 2106 KM.

Prosječna plaća isplaćena u FBiH za siječanj 2021. iznosila je 974 KM, a pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom bila je 46,23 posto.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Po ovim izračunima meni se čini da smo mi mađionicari kad prezivimo sa 1200 km i jos nam ostane za cigara kladionice i kafica.Ne kontam kako, na koju foru?

  • Po ovim izračunima vise mirovine rasle prosle godine. Od Lazne Covid pandemije do danas sve je poskupjelo 50-200 posto. A ove lazne statistike macku o rep. Neka nam netko objasni kako je prehrana i životne namirnice skuplje u nas nego u EU drzavama, Njemacka, Švicarska itd. Standard neusporediv. Kod njih cijene prehrambenih artikala padaju zadnjih 6 mjeseci konstantno kod nas nista ili rastu. Tko stiti ove Covid profitere. Pokupovaše sve po Obali od Dubrovnika do Zadra i po Zagrebu a nama marže tuku od 50-150 posto. Tko ih stiti vise.

    • Bojkotirati sve. Kupovati samo osnovno. Imaju domaći proizvođači. Sve se može kad se hoće. Kad čovjek bolje razmisli, odeš u te supermarkete i kupiš gomilu nezdravog smeća.

      • Mi smo krivi što smo ovo dozvolili truju nas kako hoće a mi šutimo rade nam šta hoće i opet šutimo.ne mogu sam ali bi vrlo rado sa 10 pametni ljudi stao ovom na kraj. Široki Brijeg najskuplji grad

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.