Evo što sve ljudi iz susjednih zemalja dolaze kupovati u BiH

Zanimanje Slavonaca iz županjske Posavine za šoping u BiH ne jenjava. Kupuje se sve, od prehrane do lijekova, odjeće, obuće, opreme za bebe, namještaja i bijela tehnika, a sve su traženiji i specijalistički liječnički pregledi te organizacija svadbi. Računicama im je jasna jer na kupnju robe ‘preko granice’ od minimalno 100 konvertibilnih maraka odnosno oko 400 kuna na carini ostvaruju povrat PDV-a od 17 posto.

Stanovnici županjske Posavine u BiH odlaze prije svega radi kupnje goriva, duhana i pića. Povoljnije im je preko granice u Brčko Distriktu i na Lončarima u Republici Srpskoj kupiti i lijekove za koje je u Hrvatskoj potreban liječnički recept, a u tamošnjimm ljekarnama traženi su, piše Glas Slavonije, i toplomjeri sa živom kojih kod nas više nema. No u BiH kupuje se sve, od prehrane, odjeće i obuće, opreme za bebe, namještaja i bijele tehnike, a sve su traženiji i specijalistički pregledi kao i organizacija svadbi.

U prvih sedam ovogodišnjih mjeseci prema podacima Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH strani državljani su pri napuštanju bosansko-hercegovačkog carinskog prostora podnijeli 203.799 zahtjeva za povrat PDV-a u ukupnom iznosu od 8,98 milijuna konvertibilnih maraka (KM) na ispostavljene račune za kupljenu robu u vrijednosti od 61,82 milijuna KM.

Na bosanskohercegovačkim graničnim prijelazima prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji, kojima Slavonci svakodnevno odlaze u prekogranični šoping, od 1. siječnja do 31. srpnja podnesena su 74.093 zahtjeva za povrat PDV-a, rekao je za Glas Slavonije Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu suradnju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Prosječno je bilo 349 zahtjeva dnevno, i to za robu kupljenu u vrijednosti od 22,9 milijuna konvertibilnih maraka. Zatraženi povrat PDV-a iznosi oko 3,3 milijuna KM-a. Najviše zahtjeva, njih 29.607, strani državljani podnijeli su na graničnom prijelazu Orašje preko kojega godišnje prođe oko četiri milijuna osoba.

Na Graničnom prijelazu Brčko u prvih ovogodišnjih sedam mjeseci zaprimljeno je 16.407 zahtjeva za povrat PDV-a, Gradiška 12.453, Šamac 9442, a Brod 6184 zahtjeva.

Tijekom prošle godine na bosanskohercegovačkim graničnim prijelazima prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji podnesen je 122.091 zahtjev za povrat PDV-a za robu kupljenu u vrijednosti od 36,4 milijuna KM. Zatraženi povrat PDV-a iznosio je oko 5,3 milijuna KM.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.