Evo što se sve događa u našem tijelu kada smo u blizini mora | Jabuka.tv

Evo što se sve događa u našem tijelu kada smo u blizini mora

More ne samo da nas čini opuštenijima zbog same činjenice da se konačno možemo opustiti, već ono mijenja kemiju našeg tijela, tvrde znanstvenici. Mijenja se razina hormona, srce usporava otkucaje, poboljšava se raspoloženje…

Još u 18. stoljeću škotski liječnik William Buchan poticao je kupanje u moru jer je smatrao da to vrlo ljekovito djeluje na naše tijelo. Ne čudi da su danas mnoge bolnice i lječilišta smješteni tik uz more, prenose 24.sata.hr.

U ne tako dalekoj prošlosti tim znanstvenika odlučio se pozabaviti tematikom utjecaja mora i ostalih prirodnih okuženja na ljudski organizam u projektu pod nazivom “BlueHealth” (plavo zdravlje).

Otkrili su da zvukovi mora stimuliraju područje mozga – frontalni korteks, koje je odgovorno za naše emocije i osobnu refleksiju. Šum mora širi samosvijest i blagotvorno djeluje na osjećaje.

Kada smo na plaži, naše tijelo apsorbira više kisika i regulira razinu serotonina u tijelu, poznatog kao hormon sreće i tvari koja kontrolira anksioznost, a to rezultira osjećajem duševnog mira sličnom onome nakon joge i meditacije.

Stručnjaci kažu da zvukovi mora smanjuju razinu hormona stresa kortizola u tijelu. Čak šum valova uspoređuju sa zvukom otkucaja srca koje djeca slušaju u majčinom trbuhu, pa ih to u odrasloj dobi podsvjesno podsjeća na sigurnost i zaštitu koju su osjećali tijekom razvoja u maternici.

Kada pogledamo u more ili smo na obali, zapravo se nalazimo u predivnom, stabilnom okruženju. Osjećamo se sigurno i daleko od mjesta na kojima smo pod nekom vrstom prijetnje, možda od divljih životinja u džungli ili kriminalaca u velikim gradovima. Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osjećaj stabilnosti i sigurnosti, objašnjava neuroznanstvenik Michael Merzenich sa Sveučilišta Kalifornija (UCSF) u San Franciscu, prenosi Bright Side.

Jedna studija je pokazala da kada se sunčamo na plaži, toplina utječe na naš endokrini sustav koji je odgovoran za oslobađanje endorfina – iste kemikalije zbog kojih se osjećamo sretni svaki put kada uživamo u čokoladi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj: