Evo što se događa kad iz prehrane izbacite šećer

Prema liječničkim preporukama, dnevni unos šećera ne bi trebao iznositi više od 25 grama za žene i 36 grama za muškarce, a tu bismo količinu trebali zadovoljiti šećerima iz prirodnih izvora, poput voća, mlijeka i mliječnih prerađevina.

Možda vam kontrola kilograma nije dovoljan motiv za mijenjanje prehrambenih navika, ali mogli biste ga pronaći u drugim blagodatima koje vam donosi izbacivanje dodanih šećera iz prehrane.

Dodani šećeri su posvuda oko nas, čak i u prerađenoj hrani, za koju vjerujemo da čini dobro našem tijelu, poput proteinskih pločica, maslaca od kikirikija ili kruha od cjelovitog pšeničnog zrna.

Ne mora to biti vidljivi bijeli prah posut po krafni – dodani šećeri dolaze u obliku sirupa, nektara, meda i svega što ćete na popisu sastojaka pronaći pod nazivom koji završava s ‘oza’.

Gubitak trbušnih masnih naslaga

Dodani šećeri sinonim su dodanim kalorijama i kada odlučite prerađenu hranu punu šećera zamijeniti onom bogatom vlaknima, bit ćete nagrađeni tanjim strukom. Stvar je tu jednostavna – kad oslobodite tijelo dodanih šećera, ono će umjesto ugljikohidrata početi sagorijevati zalihe trbušnih masnoća i nagraditi vas toniranim trbuhom o kakvom ste sanjali, piše tportal.hr.

Smanjenje žudnje za slatkim

Hrana bogata jednostavnim ugljikohidratima i rafiniranim šećerima poput krafni, kolačića i bijelog kruha povezuje se s naviranjem dopamina, što uzrokuje neprestanu žudnju za šećerom. Članak objavljen u službenom časopisu Međunarodnog društva za bihevioralnu neuroznanost navodi kako unos šećera može dovesti do povećanja broja i/ili afiniteta opioidnih receptora, što potiče na daljnje konzumiranje šećera i pridonosi pretilosti. Odricanje od slatkih zalogaja pomoći će vam obuzdati žudnju i zaustaviti tu destruktivnu naviku.

Podizanje energije

Mnogi će ljudi uslijed potrebe za energijom najradije posegnuti za slatkom hranom ili još jednom šalicom kave, a upravo su to krivci za manjak energije zbog kojih bi trebalo temeljito promijeniti prehrambene navike. Zamjenjujući ih sporo probavljivim proteinima ili užinom bogatom zdravim mastima, vaša će energija biti uravnotežena tijekom cijelog dana.

Smanjenje rizika od dijabetesa

Istraživanje na koje se referiraju autori knjige ‘Zero Sugar Diet’ navodi da na svakih pet posto ukupnih kalorija koje dobivamo iz dodanih šećera rizik od dijabetesa raste nevjerojatnih 18 posto. Prema tome, ako unosimo u tijelo oko 1800 kalorija dnevno, maksimalna dnevna količina šećera trebala bi biti oko 24 grama, što je oko jedne i pol jušne žlice šećera.

Poboljšanje zdravlja srca

Konzumiranje prekomjernih količina šećera kao posljedicu može imati gomilanje lošeg LDL kolesterola, zbog čega Američka udruga za zdravlje srca preporučuje smanjenje unosa dodanih šećera da bi se smanjio rizik umiranja od srčanih bolesti. Ako od ukupnog dnevnog unosa kalorija, kako je pokazalo jedno istraživanje objavljeno u zdravstvenom časopisu JAMA Internal Medicine, 17 do 21 posto kalorija dobivamo iz dodanih šećera, rizik smrti od kardiovaskularnih bolesti raste za 38 posto u odnosu na unos kalorija iz dodanih šećera u iznosu od osam posto.

Sprečavanje propadanja zubi

Slatki zalogaji mame osmijeh na lice, no sladokusci bi nekontrolirano zadovoljavanje svojih potreba mogli platiti i suzdržavanjem od tog osmijeha jer šećer bi im mogao opustošiti zubalo. Od malena nas uče da su slatkiši štetni za naše zube, a studija koju je objavio BMC Public Health pokazala je kako je on glavni uzrok nastanka karijesa i propadanja zubi, kako kod djece, tako i kod odraslih, i to bez obzira unosite li ga hranom ili pićem. Za blistav osmijeh radije se suzdržite od slatkih izvora ugljikohidrata.

Povećanje usredotočenosti

Prehrana bogata rafiniranim šećerom, pokazalo je istraživanje provedeno na Harvard Medical School, može narušiti funkciju mozga i pojačati simptome depresije. Prema tome, sladoled ili čokolada će vam možda i pomoći u trenutnom dizanju raspoloženja, ali šećer nikako nije hrana za vaš mozak i neće doprinijeti većoj usredotočenosti.

Sprečavanje nadutosti

Nadutost se obično povezuje sa slanom hranom zbog natrija koji zadržava vodu i uzrokuje napuhavanje trbuha, ali i kontroliranim unosom šećera možete se riješiti neugodne pojave. Ovu neželjenu reakciju trbuha mogu uzrokovati problemi s probavljanjem šećera, a dok nekima može smetati fruktoza, šećer koji nalazimo u voću, ali i prerađenoj hrani, drugi teže podnose laktozu koju nalazimo u mliječnim proizvodima.

Mlađi izgled kože

Kolagenska struktura kože konzumiranjem šećera postaje kruća pa je izbacivanje ove namirnice iz prehrane, ili barem smanjivanje unosa šećera, vrlo učinkovita metoda usporavanja starenja. Omogućavajući kolagenu da ostane snažan i savitljiv, i vaša će koža izgledati mlađe.

Bolji san

Američka Nacionalna zaklada za san dovodi u vezu nemiran noćni san s prekomjernom konzumacijom šećera tijekom dana. Čak i ako vas ne razbudi u potpunosti, šećer u vašem organizmu može remetiti duboki san, zbog čega se sutradan možete osjećati vrlo iscrpljeno. Pored toga, prekomjerna konzumacija šećera tijekom dana može uzrokovati pad energije.

Jačanje i rast mišića

Prema nekim istraživanjima navedenim u knjizi ‘Zero Sugar Diet’, znanstvenici su gubitak mišićne mase kod starijih osoba povezali s rafiniranim šećerom koji sprečava tijelo u sintetiziranju bjelančevina u mišić, a to je tek jedna od zastrašujućih nuspojava miješanja bjelančevina i šećera.

Smanjenje rizika od pretilosti

Pretilost pogađa oko trećine populacije SAD-a i jedan je od glavnih uzročnika smrti. Ovaj je rizik vrlo jednostavno smanjiti, samo treba izbjegavati namirnice bogate dodatnim šećerima, poput zaslađenih bezalkoholnih napitaka te rafiniranih i zaslađenih žitarica. Osim tanjeg struka, smanjeno gomilanje kalorija nosi puno manji rizik od nastanka bolesti vezanih uz pretilost.

Smanjenje rizika od razvoja raka

Za fenomen ranije poznat kao Warburgov efekt, u kojemu stanice raka puno brže razgrađuju šećer od zdravih stanica, dugo se nagađalo je li on samo simptom raka ili ima utjecaj i na rast tumora. Devetogodišnja studija, objavljena u časopisu Nature Communications, pokazala je da ubrzana razgradnja šećera u stanicama raka stimulira rast kancerogenih tumora.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.