Evo što možemo očekivati od umjetne inteligencije u sljedećoj godini

Razvoj i napredak umjetne inteligencije više se ne može usporiti, niti zaustaviti.

Godinu na izmaku obilježila je umjetna inteligencija (AI), i to ne samo kada je u pitanju tehnološka industrija. AI revolucija krenula je krajem 2022. s ChatGPT-jem, nakon čega su i brojne druge kompanije predstavile vlastite AI alate, odnosno počele su masovno koristiti postojeće alate bazirane na umjetnoj inteligenciji.

Ova će tehnologija, nije teško zaključiti, biti u fokusu tehnološke industrije i u budućnosti, a što od ove industrije možemo očekivati tijekom 2024. godine, za Business Insider komentirali su tehnološki stručnjaci. Svi s kojima su razgovarali novinari slažu se u jednoj stvari – ne samo da AI neće usporiti već će postati još veći i značajniji dio naših života te ćemo ovu tehnologiju sve više koristiti, piše Zimo.hr.

Ovo su njihova četiri najveća predviđanja za 2024. godinu.

Microsoft priprema svoja prva AI računala

AI će biti svuda – Google je nedavno predstavio novi AI model Gemini, a za sljedeću godinu planira nove i naprednije verzije. OpenAI će nastaviti s razvojem svog AI alata, a planiraju i GPT store putem kojeg će korisnici sami moći razvijati i prodavati vlastite verzije ChatGPT-a. Prema Charlesu Higginsu iz startupa Tromero, sljedeće godine možemo očekivati masovno korištenje AI alata, pogotovo jer će se ova tehnologija implementirati u brojne proizvode koji se ionako svakodnevno koriste.

Konkurencija OpenAI-u

Dok je ove godine ChatGPT mnogima postao sinonim za umjetnu inteligenciju, tijekom godine predstavljeni su brojni novi AI modeli i alati. Konkurencija je sve jača – bilo da je riječ o Googleu koji je nedavno predstavio Gemini ili Masku (Musk) koji je predstavio Grok, a svoju priliku na ovom tržištu traže i brojne druge kompanije poput Mete.

S druge strane, u posljednje vrijeme sve su češće kritike Chat GPT-a, odnosno njegovih performansi te su čak i iz OpenAI objavili kako istražuju kritike da se njihov chatbot “ulijenio”. Takvo nepredvidivo ponašanje ChatGPT-a još jednom pokazuje koliko postoji nepoznanica oko načina na koji se ponašaju i rade veliki jezični modeli.

Bitka oko autorskih prava

O kakvim se potencijalnim problemima radi, najbolje možemo vidjeti na primjeru nedavne tužbe New York Timesa protiv Microsofta i OpenAI-ja zbog neovlaštenog treniranja umjetne inteligencije korištenjem njihova sadržaja.

Tužbu protiv OpenAI-ja podigla je i glumica Sara Silverman, dok je Getty Images podignuo tužbu protiv Stability AI-ja. Andres Guadamuz, stručnjak za autorska prava, vjeruje kako će sljedeće godine biti donesene jedna ili dvije presude koje bi mogle malo “razjasniti stvari” oko odnosa treniranja AI i autorskih prava, iako smatra da će dok se stvari u potpunosti srede trebati do pet godina, prenosi Dnevni avaz.

Regulativa

Dok je u EU postignut dogovor u vezi s regulativom, u SAD i dalje traju rasprave oko načina na koji bi se trebalo regulirati ovu tehnologiju. Dok je s jedne strane svima jasno kako bi neka pravila i ograničenja trebala postojati, kako taj razvoj ne bi krenuo u krivom smjeru, postoji bojazan da bi donošenje restriktivnih zakona moglo utjecati na smanjenje inovacije i konkurentnosti na tržištu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.