Evo što kao vozač morate znati nakon ulaska Hrvatske u EU

Hrvatski građani do ulaska u Schengen i dalje prolaze policijsku kontrolu na granicama sa susjedima iz EU. Za prijelaz granice dovoljna je osobna iskaznica (ako je izdana nakon 1. siječnja 2003.). Osobna iskaznica dovoljna vam je i za prijelaz granice sa Srbijom, BIH (uključujući i Neumski koridor), Crnom Gorom i Kosovom. No, i dalje će putovnica biti potrebna za putovanje u države koje nisu članice EU – Norvešku, Island, Lihtenštajn i Švicarsku, ali su članice schengenskog, odnosno Europskog gospodarskog prostora, piše na HAK-ovoj stranici.

Granične kontrole s članicama EU obavljat će se sve do ulaska Hrvatske u EU, ali se neće obavljati poslovi carine, te će se uvesti posebne trake za građane EU i članica Schengena. Granični policajci tako u načelu više ne bi trebali postavljati pitanja o svrsi putovanja, odredištu ili posjedovanju novca za uzdržavanje, već bi brzo i jednostavno trebali provjeriti valjanost isprave, te povremeno preko baze podataka provjeriti da osoba ne predstavlja opasnost za javni poredak i sl. Na granicama s Mađarskom, Slovenijom i Italijom nema carinskih kontrola, piše Večernji list.

Mogu biti, kao i dosad, povremene, mobilne rutinske kontrole. Zajednička granična kontrola (“One Stop Control”) obavljat će se za početak na 37 graničnih prijelaza sa Slovenijom, a postupno će se uvesti i na ostalim prijelazima. Zajednička kontrola na granici s Mađarskom bit će na sedam prijelaza, od čega na tri odmah od 1. srpnja.

Prema građanima trećih država, granični policajci će osim osnovne kontrole provoditi, kao i dosad, temeljitu kontrolu koja uključuje i provjeru ispunjavanja uvjeta za ulazak i izlazak iz Hrvatske prema schengenskim pravilima, sustavno unošenje pečata i procjenu potrebnih sredstava za uzdržavanje. No, kad je riječ o procjeni potrebnih sredstava za uzdržavanje, taj se postupak u Hrvatskoj nije mijenjao od 2004. te da granični policajci neće turistima prebrojavati eure.

Građani susjednih zemalja koje nisu članice EU za ulazak u Hrvatsku trebat će biometrijsku putovnicu, osim građana BIH s hrvatskim dokumentima. Nove pogranične propusnice s elektroničkim nosačem Hrvatska će izdavati stanovnicima pograničnog područja u BIH, a BIH pograničnim stanovnicima u Hrvatskoj.

Ukinute su carine na robu iz EU (osim kad imate nekoliko primjeraka istog proizvoda). Djeca mlađa od 16 godina mogu izvaditi osobnu iskaznicu, a zahtjev podnose roditelji ili staratelji. Oni stariji od 12 godina moraju doći u MUP dati otiske prstiju. Područni uredi HZZO-a besplatno izdaju Europsku zdravstvenu iskaznicu. Vrijedi godinu dana i pokriva troškove liječenja kod iznenadnih bolesti ili ozljeda u članicama EU. Pojeftinjuju rabljeni kao i neki modeli novih automobila, posebice oni proizvedeni u zemljama Europske unije, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.