Evo što će dobiti radnici Aluminija koji odu u mirovinu | Jabuka.tv

Evo što će dobiti radnici Aluminija koji odu u mirovinu

Od ranije je poznato koji su uvjeti rada ponuđeni djelatnicima Aluminija.

Većina nije zadovoljna sa ponuđenim rješenjima i vjerojatno će tražiti otpremnine.

Uprava ugašene tvornice je kreirala i prijedlog rješenja za ovu situaciju, a radnici su tijekom ovoga tjedna upoznati i sa tim tekstom.

Radnik koji je s poslodavcem zaključio ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a kojem poslodavac otkazuje ugovor o radu nakon najmanje dvije godine neprekidnog rada, osim ako se ugovor otkazuje zbog kršenja obveze iz radnog odnosa ili neispunjavanja obveza iz ugovora o radu od strane radnika, ima pravo na otpremninu, i to u iznosu od jedne polovice prosječne mjesečne plaće isplaćene radniku u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu kod tog poslodavca. Otpremnina ne može biti viša od šest prosječnih mjesečnih plaća isplaćenih radniku u posljednja tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, navedeno je u Planu restrukture.

Radnicima koji odlaze u mirovinu iz radnog odnosa iz Društva bit će isplaćena otpremnina prilikom odlaska u mirovinu u visini tri prosječne plaće Društva u posljednja tri mjeseca.

Navedeno je, također, da u slučaju otkazivanja ugovora o radu, radnik s promijenjenom radnom sposobnošću ima pravo na otpremninu u iznosu višem za najmanje 50 posto u odnosu na otpremninu iz stavka 1., osim ako se ugovor otkazuje zbog kršenja obveza iz radnog odnosa ili zbog neispunjenja obveza iz ugovora o radu od radnika.

Konačni stav sindikata oko ovoga prijedloga trebao bi biti poznat tijekom idućeg tjedna.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

      • Radio sam cijeli radni vijek u istoj trvrtci, imam bijednu mirovinu, a nisam dobio nikakvu otpremninu. Nisam od tvrtke dobio ni stan ni plac za kuću, čak ni najmanji kredit (koji su drugi dobili). Nisam dobio ni sat, ni zahvalnicu, ni napolitanku (barem). Istodobno su drugi dobili svašta. A slovio sam za vrijedna radnika. Što ćemo sa smnom?

  • Znaci li to da je kraj. Nitko tu vise nece dobiti nista osim ovih sto su ga i pokrali. Ovo je Draganovo kupovanje vremena jer se Mostar bio uzdrmao opako gasenjem. Sad ce ih pocjepati u neke skupine, jednim dati, jednim stogod obecati, jedne ce kao pozvati da rade i nista pd zoga. Na kraju ce radnici zugati jedni na druge a pravi lopovi trkjati ruke. Tako su uradili sa svim velikim firmama a i sa braniteljima, invalidima itd. Stara udbaska metoda. Utisaj, ubaci kosku, zavadi i bladaj. A iskustva ovim nasim lopovima ne nedostaje. To nam rade od devedesetih… Pitanje je tko unisti i pokrade Aluminij. Tko ce odgovarati za to. A otpremnine, mirovine i ti supljaci su suvisni..

  • Nek radnici Al dobiju sve sta i drugi radnici dobivaju,pa nek vide kako žive radfnicvi sa 600 KM plaćeili 300-400KM mirtovinbe za 40 godina rada i uplate od plaće radnika ,odnosno ne uplate doprinosa od strane poslodavca,

    • Pa bola dođi ti da radiš pa da vidiš šta je žega od 900 stepeni ti nebi izdržo ni sekund reko bi jebo pare šta je ovo

Komentiraj: