Evo od kada će osiguravajuća društva slobodno formirati cijene

Cijene registracije vozila na području Federacije BiH ostat će iste i u idućem razdoblju jer će rok za početak potpune liberalizacije u formiranju cijena osiguranja od autoodgovornosti najvjerojatnije biti pomaknut na 1. studenoga 2026. godine.

Na sljedećoj sjednici Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH raspravljat će se o prijedlogu zakona o izmijeni Zakona o obveznim osiguranjima u kojem se predlaže prolongiranje ranije zadanih rokova za liberalizaciju tržišta. Riječ je o izmjenama svega dviju odredbi u članku 11. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, piše Večernji list.

Tako se izmjenom prve odredbe produljuje razdoblje primjene zajedničke tarife za godinu dana, odnosno do kraja listopada 2023. godine, a početak potpune liberalizacije u formiranju cijena osiguranja od autoodgovornosti pomiče se do 1. studenoga 2026. godine.

Radi očuvanja stabilnosti jedinstvenog tržišta osiguranja u zemlji, u procesu postupne deregulacije i liberalizacije cijena osiguranja od autoodgovornosti u interesu osiguranika i osiguravatelja u BiH potrebno je izvršiti harmonizaciju odredbi propisa o obveznim osiguranjima u prometu koji propisuju trajanje primjene zajedničke tarife i početak razdoblja liberalizacije formiranja cijena osiguranja od društava za osiguranje, navodi se u obrazloženju zakona.

Dakle, ako navedeni prijedlog zakona o izmjeni zakona o obveznim osiguranjima dobije podršku, Agencija za nadzor osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine će, umjesto u listopadu iduće godine, prestati donositi zajedničku tarifu premija i propisivati uvjete za osiguranje od autoodgovornosti u listopadu 2023.

Danom prestanka važenja zajedničke tarife premija i cjenika za osiguranje od autoodgovornosti društvo za osiguranje stječe pravo na primjenu vlastite tarife premija i cjenika za osiguranje od autoodgovornosti za koju je dobilo prethodnu suglasnost Agencije, navodi se u Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, piše Večernji list.

Pribavljanje prethodne suglasnosti Agencije ovim se izmjenama i dopunama produljuje za godinu dana te će, umjesto do 2025. godine, osiguravajuća društva prethodnu suglasnost agencije trebati tražiti do 2026. godine.

Suglasnost Agencije prestaje vrijediti istekom roka iz stavka (3) ovog članka (listopad 2026.), nakon tog roka prestaje obveza društva za osiguranje da pribavlja prethodnu suglasnost Agencije na tarifu premija i cjenik za osiguranje od autoodgovornosti, navodi se u zakonu.

Agencija je nadležna kao mjere nadzora nalagati izmjene, odnosno dopune uvjeta osiguranja i tarifa premija ako utvrdi da oni nisu usuglašeni s ovim zakonom, aktima navedene Agencije, aktuarskim načelima i pravilima struke.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.