Evo na što trebate pripaziti ako želite manje račune za električnu energiju

Računi za električnu energiju brojnim građanima zadaju glavobolju. Iako štedite, nema vas kod kuće, račun vas uvijek neugodno iznenadi.

Stručnjak za zaštitu potrošača Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač dao je nekoliko savjeta na što sve treba obratiti pažnju.

Prva stvar je tarifni model.

Nije isto ako je potrošač u jednotarifnom ili dvotarifnom modelu. Pretpostavimo da je mjerni uređaj ispravan, da registrira kako treba. Potom treba vidjeti jesu li oba potrošača u istom modelu. Ako je vaš čitatelj u jednotarifnom modelu, on mora biti svjestan toga da je cijena kilovata nešto veća nego u dvotarifnom. To je prvo mjesto u kojem nastaju razlike, kazao je Kurtović za Tportal.hr.

Puno ljudi pita se što im troši električnu energiju, a odgovor je uglavnom elektronika koja je stalno na stand by načinu rada. To su mali potrošači, ali ih je puno i oni kumuliraju velik trošak. Televizori, pogotovo plazme, i računala velike snage mogu potrošiti nevjerojatno puno električne energije. Plazme imaju deklariranu snagu po pola kilovata i taj televizor ako radi nekoliko sati na dan troši i nešto novca dnevno, a isto vrijedi za računala, naglašava Kurtović.

Upozorava i da su veliki potrošači u kućanstvu štednjaci na električnu energiju i mali kućanski aparati poput sušila za kosu i usisavača, koji se često koriste i tako “nakupe” puno kilovata.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.