Evo koliko kilometara autoceste postoji u BiH

U listopadu 2018. godine kada je otvorena dionica na autocesti Banja Luka – Doboj, manji bh. entitet prestigao je Federaciju u broju kilometara autoceste. Međutim, u proteklih nekoliko godina povećao se broj kilometara autoceste u FBiH, tako da on trenutno iznosi 126,5 km, kako je navedeno na službenoj stranici JP Autoceste FBiH.

U Bosni i Hercegovini autocesta na Koridoru Vc od sjeverne granice s Republikom Hrvatskom pruža se pravcem: Svilaj – Odžak – Modriča – Doboj – Zenica – Kakanj – Visoko – Sarajevo – Konjic – Jablanica – Mostar – Čapljina – južna granica s Republikom Hrvatskom, u mjestu Bijača.

Dionica na koridoru VC Tarčin – Ivan, duga je 6,9, dok dionica Svilaj – Odžak je duga 10,7 kilometara.

Najprometnija dionica je Sarajevo – Zenica, koja je duga otprilike 70 kilometara.

Dio autoceste na Koridoru Vc, nazvan tzv. Zenička obilaznica, sastoji se od tri poddionice, Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio poddionice Donja Gračanica – Tunel Zenica ukupne dužine 11 kilometa, piše Avaz.

Kada se radi o dionicama koje se odnose na Hercegovinu, točnije Međugorje – Bijača u pitanju je 10 kilometara autoceste.

Na stranici Autoputevi RS, navedeno je da u ovom entitetu trenutni broj kilometara autoceste iznosi približno 106 kilometara. Radi se o dva autocesta, autocesta Bosanska Gradiška – Banja Luka koji je dužine 34 kilometra i autoceste Banja Luka – Doboj dužine 72 kilometra.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.