Evo kako se Bajram obilježavao u Herceg-Bosni

Dok nekim muslimanima u BiH smeta slavljenje Božića, božićnih blagdana pa čak i samo spominjanje Nove godine, ili Djeda Božićnjaka, kao univerzalnog simbola komercijalnog načina slavljenja Božića, nekada je u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine bilo drukčije.

Naime, za vrijeme Herceg-Bosne, Bajram je na području Herceg-Bosne bio praznik. Taj dan je bio službeno neradni dan za muslimane, po hercegbosanskom zakonu i propisima o vjerskim praznicima, piše portal Bild.ba.

U povodu predstojećega blagdana Muslimana Ramazanskoga bajrama Hrvatsko vijeće obrane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne u ponedjeljak je priopćilo da je sukladno Odluci o vjerskim blagdanima od 17. prosinca 1992. godine, dan blagdana – 24. ožujka neradni dan i da pripadnici islamske vjeroispovjesti toga dana imaju pravo izostati s posla uz naknadu osobnoga dohotka, odnosno izostati i s drugih redovnih obveza, stoji u vijesti koju je objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina).

Da je to tako bilo smatra i sadašnji predsjednik vlade ŽZH i dopredsjednik HDZ-a BiH Zdenko Ćosić.

Davno je to bilo, ne mogu reći sto posto da se sjećam, ali vjerujem da je bilo tako, kaže Ćosić. Nakon što je podsjećen da je vijest o tomu objavila Hina, on je ustvrdio kako onda “vjerojatno to je bilo tako” dodavši kako to ipak ne može “sto posto potvrditi”.

Zulfo Robović, nekadašnji ministar u vladi Herceg-Bosne ispričao je za Bild.ba neke detalje koji potvrđuju autentičnost duha tadašnjega vremena.

Novinski članak o Bajramu u Herceg-Bosni

Da, sjećam se, to je tako bilo. Svi oni koji su radili u Herceg-Bosni, a bili su muslimani, imali su pravo na neradni dan koji im je bio plaćen. Najviši politički vrh Herceg-Bosne išao je na čestitanje Bajrama, to je tako bilo, prisjeća se on.

Dodaje i kako su prizori koje smo nedavno vidjeli u Bužimu i Zenici nešto što nikako nije dobro.

Taj duh nažalost postoji u jednom dijelu bošnjačkog naroda, ali je ona politika koja to instrumentalizira, prvenstveno politika SDA koja takve stvari ispod žita podržava jer im to odgovara. Takvi ekstremi uvijek isplivaju u kriznim političkim situacijama poput ove. To ne bi smio biti put Bosne i Hercegovine. BiH može jedino uspjeti kao država tri konstitutivna naroda koja se u svemu međusobno uvažavaju. Put za to je da Bošnjaci muslimani uvažavaju katoličke i hrvatske blagdane, a Hrvati one muslimanske, ali i jedni i drugi zajedno one treće – pravoslavne koji nam sad slijede. BiH jedino tako može uspjeti, rekao je bivši hercegbosanski ministar.

U vrijeme objave vijesti o kojoj pišemo, iz Mostara je za Hinu izvještavao novinar Pejo Gašparević. On je potvrdio da je ova vijest sto posto autentična.

Prošlo je puno godina, ja se ne mogu konkretno sjetiti te vijesti, možda je nisam ja napisao, ali je vijest sto posto autentična jer se sjećam da sam u to vrijeme išao kao novinar bez ikakvih problema na prijeme kod vjerskih lidera muslimana, ali i pravoslavaca, rekao je Gašparević.

Ovo je samo jedan u nizu primjera koji pokazuje slobodarski duh koji se u ratnim vremenima njegovao na području BiH gdje su Hrvati činili značajnu većinu, odnosno na području Herceg-Bosne. Pomalo rastužuje činjenica da se u mirnodopskim uvjetima jednostavno ne može provesti ono što se nekada, tijekom ratnih zbivanja, moglo. Puno to govori o samom karakteru države BiH, ali i o putu prema kojem ona, čini se, nepovratno ide.

Prefarban plakat protiv borova i Djeda Mraza u Zenici

Stigla isprika iz Bužima zbog uklanjanja plakata

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.