Evo kako pametni telefoni utječu na mentalno zdravlje

Razvoj novih tehnologija utjecao je i na naše mentalno zdravlje. Znanstvenici su se pozabavili učinkom koji gadgeti i neprestano fotografiranje imaju na nas.

Dovoljno je poduzeti male korake i usvojiti ne pretjerano “revolucionarne” nove navike koje će pojedinca učiniti zadovoljnim i sretnim te dokazano pozitivno utjecati na njegovo mentalno zdravlje, tvrde znanstvenici s londonskog University Collegea.

Dobra je vijest to što je najčešće riječ o izmjenama koje se mogu vrlo jednostavno uklopiti u vaš svakodnevni način života, a zbog njih ćete se osjećati puno bolje, smatraju londonski znanstvenici.

Predlažu jednostavne i lako primjenjive korake koji će pojedincu pomoći da poboljša svoje mentalno zdravlje, piše Independent.

Osim kvalitetnog sna, prehrane i fizičke aktivnosti, na njihovu popisu našli su se i pametni telefoni, tableti i prijenosna računala. Oni pretjerano stimuliraju rad mozga, a i mozak treba odmor. Ako ga stalno naprežete neprestanim korištenjem spomenutih elektroničkih uređaja, narušavate svoje mentalno zdravlje. Jedanput tjedno uzmite mini digitalnu detoksikaciju, čak i na pola dana ili samo na nekoliko sati.

Također, ističu znanstvenici, iako nas većina vjeruje da su fotografije važne jer ćemo na taj način lakše upamtiti neke važne trenutke, rezultati objavljeni u časopisu Psychological Science kažu drukčije. Ako ipak želite “ovjekovječiti” slasan obrok ili lijep pogled (za Instagram, podrazumijeva se), usredotočite se na glavni motiv, nastojeći da pritom ne pravite i selfie.

Vježbanje, pravovoremeno izvršavanje obveza i zdrave veze također su nabrojani kao bitni faktori u poboljšanju mentalnog zdravlja.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.