Evo kako možete zabraniti trećim stranama da koriste vaše podatke s Facebooka

Prošlog je tjedna u javnost procurila informacija da je Cambridge Analytica, privatna kompanija koja analizira podatke, koristila informacije sa Facebook računa 50 milijuna korisnika za vrijeme predizborne kampanje u Americi 2016. godine, nakon čega su se mnogi zapitali kako je to uopće moguće.

Neke aplikacije, koje ste već davno provjerili i dali im dopuštenje na Facebooku, promijenile su vlasnike i sada vaše osobne podatke prosljeđuju drugim organizacijama. Otkriveno je kako se Cambridge Analytica služila naizgled bezazlenim alatom‘thisisyourdigitallife’ kako bi pregledala profile. Ovaj, ali i slični alati, na prvu ne izgledaju opasni i mnogi često ne razmišljaju kad prihvaćaju uvjete, no podatci koje skupe mogu proslijediti trećim stranama. Evo kako pregledati tko koristi vaše informacije, kako se ovo ne bi i vama dogodilo.

Što dijelimo?

Svaki put kad se poželite prijaviti na novu aplikaciju ili stranicu, velika je vjerojatnost da će vam ponuditi opciju da se registrirate pomoću Facebooka ili Googleovog računa. Mnogi će to prihvatiti iz jednostavnog razloga – svaka nova registracija zahtjeva nekoliko minuta kako biste popunili kućice i odgovorili na osnovna pitanja poput imena i e-mail adrese, a mnoge stranice nakon toga traže i potvrdu identiteta putem e-maila. Tu je i postavljanje profilne slike i druge opcije koje će vam zatrebati. Mnogi podlegnu zgodnoj opciji koja pomoću jednog klika sve to učini u sekundi i pritom ponekad ne obraćaju pozornost uvjete korištenja stranice pa podijele više informacija nego što su svjesni, piše Tportal.hr.

Mnogi oglašivači i organizacije tako dolaze do informacija koje im pomažu da identificiraju ciljne skupine, a preko Facebooka dobivaju informacije o vašem punom imenu, listu prijatelja, profilnu i druge fotografije, obrazovanje te poslove koje ste obavljali. Kvizovi i testovi također traže dopuštenje i sa vašeg profila skidaju podatke koji za kratku zabavu nisu ni potrebni ili vašim prijateljima bez vašeg znanja šalju pozivnice da koriste njihovu aplikaciju.

Kako se toga riješiti?

Kako biste vidjeli koje informacije dijelite s takvim alatima, odite na App Settings ili Aplikacije. Na toj će se stranici prikazati popis svih kojima ste dali dopuštenje. Tu ćete također klikom na pojedinu aplikaciju moći dobiti uvid u podatke koje s njom dijelite te ju zaustaviti ili ograničiti. No imajte na umu da informacije koje su javne ne možete skriti ni od koga bez da ne obrišete svoj račun u potpunosti. Sve o Facebookovim Pravilima o upotrebi podataka možete saznati na poveznici.

Točne informacije koje aplikacija traži ovise o njihovim krajnjim vlasnicima koji vam nisu dužni pružiti kompletan pregled uvjeta privatnosti, već to ovisi o njihovoj dobroj volji i poslovnoj praksi. No jednom kad aplikacijama uskratite određeno pravo, poput onoga da objavljuju na vašem zidu, pojavit će se opcija za uklanjanje prošlih dozvola pa će se one izbrisati. Imajte na umu kako jednom prikupljene podatke organizacije i dalje mogu koristiti te ako zaista želite da se informacije o vama više ne koriste, morat ćete kontaktirati direktno samu organizaciju koja ih posjeduje.

Kako ograničiti dijeljenje informacija u budućnosti?

Ako ste se nakon ove afere osvijestili i ne želite više dijeliti informacije, a Facebook vam je i dalje koristan, morat ćete urediti dopuštenja aplikacijama. To možete učiniti pomoću opcije Edit na stranici ‘Apps, websites and plug-ins ili na hrvatskoj verziji stranice tako da odete u Postavke i potom Uredi ispod Aplikacije, web-mjesta i dodaci. Prikazat će vam se okvir poput ovog na slici iznad gdje trebate kliknuti na Onemogućite platformu kako biste odvojili vaš račun od platforme koja prikupla podatke koje koriste organizacije poput Cambridge Analytic.

No vaši podatci i dalje nisu sasvim sigurni, piše Techradar. Ako vaši prijatelji dopuste pristup aplikaciji koja sprema informacije o njihovim Facebook prijateljima, treće će strane i dalje imati pristup. Kako biste to spriječili, odite ponovno na Aplikacije, zatim kliknite na Edit ili Uredi ispod Apps other people use, odnosno Aplikacije koje upotrebljavaju drugi i prikazat će vam se okvir poput ovoga na slici ispod.

(www.jabuka.tv) 

Komentiraj: