Evo kako ćete znati koristite li previše ili premalo deterdženta

Višak deterdženta u perilici može stvoriti samo probleme, poput mrlja i nakupina koje ostaju na odjeći, ali i mirisa koji ostaje u perilici. Previše deterdženta može polagano puniti odvode, pa ih i začepiti, što će dovesti do povećanog trošenja pumpa pa i cijelog stroja za pranje rublja.

Evo koliko je deterdženta dovoljno za jedno pranje

Više deterdženta ne znači i čišće rublje. Prvo morate razumjeti tri faktora za učinkovito pranje rublja:

temperaturu vode, miješanje i kemijsku energiju dobivenu od deterdženta i omekšivača.

Valja optimizirati sve te čimbenike – kaže Mary Gagliardi, specijalistica za rublje i ispitivačica u tvrtki The Clorox Company, prenosi 24sata.hr.

Odaberite najvišu temperaturu koju dopušta vaše rublje jer toplija voda znači bolje čišćenje. Odaberite i dulji program s dodatnim ispiranjem, dok ćete kemijsku energiju optimizirati tako da budete sigurni da koristite pravu količinu dobrog deterdženta i dodataka, poput omekšivača.

Najbolji je savjet zato da provjerite upute na bočici ili kutiji deterdženta. Na njima su upute o minimalnoj količini praška potrebnoj za prosječnu količinu rublja koja se pere u vodi s niskom razinom tvrdoće vode. Kada saznate vašu osnovnu količinu (primjerice 6 kilograma), dodajte više jedino ako imate više kilograma rublja od prosječnog ili ako imate jako prljavo rublje, tvrdi Gagliardi.

Ako slijedite upute na pakiranja, a veš se još jako pjeni u ciklusu pranja, to je dobar pokazatelj da bi to moglo biti previše deterdženta. U takvoj situaciji ponovno provjerite upute za pakiranje i provjerite da je najniža preporučena količina deterdženta (obično prva označena linija na kapici ili plastičnoj mjerici), tako da je lako izmjeriti točnu količinu – kaže Gagliardi.

Deterdžent svakako prije nego stavljate u posudicu trebate izmjerite. Ako sipate izravno iz pakiranja nikad nećete znati koliko ste stavili – previše ili premalo.

Što sadrži dobar deterdžent?

Dobar deterdžent trebao bi imati enzime koji razbijaju tvrdokorne mrlje i koje pomažu da ih druge sastavnice deterdženta lakše uklone. Fluorescentna sredstva u deterdžentu za izbjeljivanje su također važna. Otapaju se u vodi, a potom apsorbiraju na tkaninu te razgrađuje mrlje ako ih ima.

Kakvu perilicu imate?

Zatim, tu je i vrsta perilice koju koristite, koja zna koliko joj je deterdženta potrebno za svaki program. Visokoučinkovite (HE – High-efficiency) mašine troše manje vode, energije i deterdženta od tradicionalnih perilica.

Ako imate takvu perilicu morate upotrijebiti i deterdžent i omekšivač koji su posebno namijenjeni tom tipu perilica. Ti proizvodi imaju formulu koja uključuje površinski aktivne tvari koje neće uzrokovati previše pjene u stroju za pranje. Korištenje manje količine standardnog deterdženta koji nije HE, da biste zaustavili pjenjenje, zapravo nije dobro rješenje, jer također smanjuje potrebne sastojke potrebne za čišćenje, kaže Gagliardi.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.