Evo kako će se primjenjivati zakon o zabrani pušenja u FBiH

Za dva tjedna na snagu će stupiti Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

Zakon je stupio na snagu u svibnju prošle godine, s početkom primjene godinu dana od dana stupanja na snagu.

Iako je i dalje mnogo nejasnoća u vezi s primjenom zakona (gdje će se moći pušiti, a gdje ne, hoće li se moći pušiti elektronske cigarete ili ne, koji prostori će biti određeni za pušače…) čini se da će se zakon “dotezati” u hodu.

Iz Inspekcije Sarajevske županije za Klix.ba su objasnili kako će se zakon primjenjivati, od kada i na koga će se odnositi.

Inspektori Županijske uprave za inspekcijske poslove SŽ koji imaju nadležnost za vršenje nadzora kontrole će vršiti u skladu s odredbama Zakona kojima je propisano da obaveze za fizičke osobe nastupaju danom početka primjene Zakona, a to je kraj svibnja 2023. godine.

S druge strane ustanove, poduzeća i druga pravne osobe dužni su svoje akte uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno do studenog 2023. godine.

Dalje, u Zakonu se navodi i da će se “kazne propisane ovim zakonom početi naplaćivati nakon isteka 12 mjeseci od početka primjene ovog zakona, odnosno od dana stupanja na snagu podzakonskih akata donesenih na osnovu ovog zakona”.

U skladu s navedenim zakonom pušenje se zabranjuje u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu.

Također se zabranjuje upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe, što nadgledaju policijski službenici.

Kako je navedeno u Zakonu, vlasnici ugostiteljskih objekata (restorana, kafića i slično) bit će dužni na vidnim mjestima istaknuti znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Pušenje će biti dozvoljeno u posebnim, za pušače određenim prostorima za smještaj gostiju, u skladu s propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Podzakonski akti, koji također tek trebaju biti uspostavljeni, podrazumijevaju i uvjete za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzetaka od zabrane pušenja. U praksi to znači da će ugostitelj tijekom perioda prilagodbe moći upozoriti gosta o zabrani pušenja i eventualno odbiti ga uslužiti, ako gost bude inzistirao na cigareti u unutrašnjosti objekta.

Napominjemo i da nadzor nad primjenom ovog zakona obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih federalnih inspektora i županijski organi za inspekcijske poslove. Zakon se primjenjuje na duhan, duhanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule…) za pušenje, uključujući elektronske cigarete i biljne proizvode za pušenje, naveli su iz Županijske inspekcije.

Dakle, u periodu od kraja svibnja do studenog ugostitelji će morati potpuno prilagoditi svoje poslovanje shodno odredbama novog Zakona, no čini se da se puno toga neće promijeniti s obzirom na to da će ugostiteljski objekti koji služe samo piće moći odrediti svoje prostorije kao pušačke zone.

Tu je i pitanje što će se dogoditi s ugostiteljskim objektima gdje se puše nargile (vodene lule), ali i hoće li uređaji koji zagrijavaju duhan (IQOS) biti dozvoljeni ili zabranjeni u restoranima.

No, prema trenutnim informacijama, zakon će biti prilagođen i dodatno utegnut kako bi svi spremno dočekali studeni i početak primjene zakona u punom obimu.

Za sve one koji ne budu poštovali Zakon, navedene su i kazne koje idu i do 15.000 KM. Pravna osoba koja ne zabrani upotrebu duhana platit će kaznu do 5.000 KM, dok će fizička osoba koja konzumira duhan u zatvorenom prostoru biti kažnjeno sa 100 maraka.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Očekujem i mislim da će biti 4/5 kafica za pušenje jedna , a 1/5 će biti za nepušače . Drugačije neće proći , a možda bude i 1/1 za pušenje jer ta “inspekcija” se potplati nekim ručkom ili kako god kao i do sada za vece gluposti . Očekujem nikakve promijene jer Iva Tzv. Država bih nije uopće spremna niti može takve zakone provoditi , sve se može kupiti odnosno kad ti dođu na vrata mahnes im kovertom i sve riješeno .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.