Evo gdje najčešće iseljavaju mladi iz BiH, veliki broj starijih od 30 godina živi s roditeljima

Najviše mladih starijih od 25 godina koji su u posljednje vrijeme napustili Bosnu i Hercegovinu iselio je zemlje Europske unije.

Ne raspolažemo podacima o tome koliko je mladih napustilo BiH u posljednje vrijeme, ali prema podacima zemalja prijema, zemlje u koje se najčešće iseljavaju naši stanovnici su EU zemlje (Njemačka, Hrvatska, Austrija, Slovenija i sl.), rečeno je Feni iz Agencije za statistiku BiH.

Kada je u pitanju nezaposlenost mladih u našoj zemlji, Anketa o radnoj snazi 2020. pokazuje da prednjače oni od 20 do 24 godine sa završenom srednjom školom. Najveći broj mladih koji imaju završenu višu školu, fakultet, magisterij i doktorat, a nezaposleni su, ima između 25 i 29 godina.

Anketa također pokazuje i da veliki broj mladih koji su nezaposleni (od 20 do 39 godina) ima samo završenu osnovnu školu ili je bez škole. Iz Agencije napominju kako je riječ o podacima iz Ankete o radnoj snazi koja se provodi u skladu s EU regulativama i ne treba ih uspoređivati s podacima iz evidencija zavoda za zapošljavanje zbog metodoloških razlika.

Pored toga, veliki broj mladih osoba u našoj zemlji još uvijek živi s roditeljima. Do novijih podataka nismo uspjeli doći, no samo onih koji su stariji od 30 godina, a i dalje žive s roditeljima, prema posljednjem popisu stanovništva, ima gotovo 200 tisuća.

Prema podacima iz Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, od ukupnog broja osoba starih 30 godina i više, 186.090 živi s roditeljima. U taj su broj uračunate osobe koje žive s oba roditelja ili samo s jednim, a promatrane su kako bračne tako i izvanbračne zajednice, kažu iz Agencije za statistiku BiH.

(www.jabuka.tv)11 komentara

 • Meni je više prijatelja što su se oženiti reklo da uživam dok zivim s roditeljima. Stuja plaćena, sve oprano, slozeno, kuća uvijek čista, ručak ukusan. Oni se vidno kaju što su se ženili, ali tješe se kao eto, neka dice. Pa ti sad budi pametan.

  • 9:18
   To su oni što su se oženili pa misle da su dobili sluškinju a ne ženu.Ta vremena su prošla.I muško i žensko rade pa kad dođu kući jedno nek kuha a drugo neka čisti.A ne žena rob a on poslije posla u kafani.Takvi se ne trebaju ni ženiti.

   • 18:16,
    A ni takve kao ti nisu se trebale udavati.
    Manje bit na mobitelu i šetnji i hodanja bez veze a muž ima drugih muških poslova koje bi trebao raditi.

    • 19:03
     Normalni muškarci nemaju problema u braku.Samo slabići koje matere nisu ničemu naučile.Pa misle da im žena preuzima materinu ulogu.Brak je kompromis u kojem oboje rade i van kuće i u kući,i oko djece.I oko svega se dogovaraju.Ne možete shvatiti da su se vremena promijenila pa vrijeđate žene.Zato danas imamo toliko neoženjenih.Naravno,ima i svakakvih žena,koje nisu ni žene ni majke.

   • A jadan on šta je oženio došla si u gotovu kuću nisi se znojila za nju i eto kakvog si karakter i koliko imaš poštovanja i koliko si neodgojena kad tako pišeš po cijeli si dan na mob. Nitko ne napiše komentar da ti ne odgovoriš

 • A nema ti tu pameti velike. Sve ovisi o tome šta ti je cilj u životu. Ako planiraš imati obitelj i djecu, mijenjaš život iz temelja. Isto kao i tvoji roditelji u svoje vrijeme i svi ostali. S roditeljima je najlakše ali svoja djeca su najveće blago. Komformizam je najgora osobina, kako u obitelji tako i u društvu.

 • Zgubidani i gotovani zive s roditeljima,cuj,skuvano oprano..aha tako to ide..dragi moji nijebto dobro..a svemu tome je kriv hdz..davo ih odnio..neznalo im se zatrag.napravili su ogromnu razliku izmedu naroda..ljudi zavrsili fakultet i nema gdje radit..zalosno..momci pon5 godina elektro..i stroharstvo i kuci ..nema kud..skupit prnje i selit..mora..nuzda goni..da nije istinito bilo bi zalisno…tuga te uhvati kad to sve sagledas a jos veca kad vidis ko i gdje sve radi..neskolovano a kovrci se ko ti je ko on..boze tuge gdje god krocis..

 • Sin i nevjedta trebaju roditeljima pomoći i poštivati ih. Koliko su oni muke imali da odgoje djecu, naprave kuću, teže nego vi danas i postarost umjesgo da se posvete sebi i malo odmore vi mladi u punoj snazi ne možete skrbiti ni sebe ni svoju djecu a očekujete od roditela da se skrbi o vama i vašoj djecu.
  Bacite mobitele i prihvatite se posla da bude vam bolje u životu. Ako vam treba.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.