Evakuacija milijun ljudi zbog uragana Florence

Istočnoj obali SAD-a s Atlantika prijeti najrazorniji uragan u posljednja tri desetljeća. Predviđa se da bi uragan Florence o kopno mogao udariti snagom kategorije 4 ili čak 5, zbog čega je naređena evakuacija više od milijun ljudi.

Na otocima Outer Banks u Sjevernoj Carolini započela je evakuacija oko 250.000 stanovnika. No unatoč upozorenjima dio njih još uvijek odgađa odlazak na sigurno. Zagradili su vrata i prozore i dobro se opskrbili.

Pogled iz svemira ne pruža mnogo nade. Američki znanstvenici zrakoplovom su ušli u oko uragana Florence kako bi ga detaljno proučili. Ojačao je do četvrte kategorije uz vjetrove brzine i do 230 kilometara na sat. Na putu prema kopnu između Sjeverne i Južne Karoline mogao bi dosegnuti i petu kategoriju, prenosi HRT.

U obje Caroline i susjednoj Virginiji trebalo bi biti evakuirano više od milijun i pol stanovnika. Riječ je o najsnažnijoj oluji ove godine koja bi trebala pogoditi Sjedinjene Države, a u Sjevernoj i Južnoj Karolini uragan te snage nije zabilježen u protekla tri desetljeća.

Stručnjaci iz Nacionalnog centra za uragane upozoravaju na mogućnost po život opasnih plimnih valova, dugotrajnih obilnih kiša i poplava. Učestale tropske oluje i uragane koji pogađaju američko tlo znanstvenici povezuju s porastom prosječne temperature Atlantika.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.