Europski parlament usvojio rezoluciju o BiH

Na plenarnom zasjedanju u srijedu održanom u Strasbourgu s 496 glasova ZA, 132 protiv i 67 suzdržanih usvojena je rezolucija Europskoga parlamenta o Bosni i Hercegovini. Veliki je to uspjeh Europske pučke stranke na čelu s njezinim izvjestiteljem Cristianom Dan Predom, ali je i veliki uspjeh hrvatskih europarlamentaraca čiji su amandmani uvršteni kao sastavni dio ove Rezolucije.

U rezoluciji su europski parlamentarci pozdravili ostvareni napredak u provedbi Programa reformi za razdoblje 2015.-2018. i odlučnost BiH da nastavi s institucionalnim i socioekonomskim reformama, piše Večernji list.

Istaknuto je kako Bosna i Hercegovina neće biti uspješna kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji dok se ne uspostave odgovarajući instutucionalni uvjeti i upućen je poziv političkim vođama da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornoga prava, uzimajući pritom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnoga zastupanja.

U rezoluciji se izražava i žaljenje zbog neprovođenja velikoga broja odluka Ustavnoga suda, a posebno je naglašena važnost nedavne odluke Ustavnoga suda o načelu konstitutivnosti i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda da izaberu svoje zakonite političke predstavnike na temelju opravdane i razmjerne zastupljenosti u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izražava se i žaljenje što je već treći izborni ciklus građanima Mostara uskraćeno njihovo demokratsko pravo da izaberu svoje lokalne predstavnike te poziva na brzu provedbu presude Ustavnoga suda o Mostaru izmjenom izbornoga zakonodavstva i statuta Grada Mostara te snažno osuđuju neprihvatljivo nasilje koje se dogodilo tijekom izbora u Stocu i pozvali su nadležna tijela da riješe situaciju poštujući vladavinu prava.

Također, izražena je zabrinutost zbog slučajeva političkoga pritiska na novinare te je upućen poziv nadležnim tijelima da zajamče medijski pluralizam i osiguraju emitiranje programa na svim službenim jezicima BiH.

Hrvatska zastupnica iz Europske pučke stranke, Željana Zovko, u utorak je u raspravi naglasila kako je i u prethodnim rezolucijama Parlament ukazao da je federalizam, a ne unitarizam ili separatizam jedini integrativni čimbenik koji donosi mir i sigurnost u Bosnu i Hercegovinu.

„To je srednji put kojim se zemlja treba vratiti iz dva desetljeća dugoga traženja modela kako pomiriti tri zajednice koje su prošle teški rat i traže zajedničku budućnost, uz uvažavanje svojih različitosti.“ rekla je Zovko.

Osim toga, istaknula je i da je promjena izbornoga zakona na temelju principa federalizma i legitimne zastupljenosti prvi korak prema povratku povjerenja i stabilnosti da brojniji narod neće više drugom narodu birati političke predstavnike i pozvala je na provođenje presuda Ustavnoga suda koji će vratiti demokraciju u lokalnu zajednicu kao što je slučaj u gradu Mostaru.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.