Europski parlament podržao uvođenje eura u Hrvatskoj

Europski parlament u utorak je u Strasbourgu velikom većinom glasova podržao pristupanje Hrvatske eurozoni.

Europski je parlament s 539 glasova od 632 prisutna zastupnika prihvatio izvješće o uvođenju eura u Hrvatskoj 1. siječnja 2023. u kojem se ocjenjuje da Hrvatska ispunjava sve kriterije za pristupanje eurozoni.

Suzdržano je bilo 48, a protiv je glasalo 45 zastupnika. Oni su uglavnom iz desnih zastupničkih klubova koji su ulazak Hrvatske u eurozonu kritizirali i u raspravi održanoj u ponedjeljak na plenarnoj sjednici parlamenta.

Od hrvatskih zastupnika protiv su se izjasnili Ladislav Ilčić iz kluba Europskih konzervativaca i reformista i nezavisni Vilibor Sinčić. Mislav Kolakušić, također nezavisni zastupnik, ostao je suzdržan, dok su ostali hrvatski europarlamentarci iz klubova pučana, socijaldemokrata i liberala izvješće podržali.

Europski parlament prije pristupanja članice EU-a daje mišljenje o preporuci Komisije, a posljednji korak bit će usvajanje prijedloga na sastanku EU-ovog Vijeća za ekonomiju i financije 12. srpnja. Prethodno je ulazak Hrvatske u eurozonu podržalo Europsko vijeće.

Euro će od iduće godine postati službena hrvatska valuta.

Prihvaćanjem eura, Hrvatska se pridružuje Eurosustavu, koji čine Europska središnja banka i središnje banke država članica europodručja, a guverner Hrvatske narodne banke ulazi u Upravno vijeće Europske središnje banke.

Ministar financija sudjeluje na sastancima euroskupine, a predsjednik Vladena sastancima na vrhu eurozone.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.