Europski parlament: BiH urediti kao višenacionalne zemlje EU i osigurati ista prava – Jabuka.tv

Europski parlament: BiH urediti kao višenacionalne zemlje EU i osigurati ista prava

U nacrtu izvješća koje je pripremio zastupnik Europskog parlamenta Paulo Rangel, koji je izvjestitelj za BiH, najznačajniji dio na koji se upire prstom jest ustavna i izborna reforma u čijoj provedbi treba Bosni i Hercegovini pomoći Europska unija kako bi zemlja, po uzoru na druge višenacionalne zemlje, prebrodila sadašnje ustavne i institucionalne krize.

U ključnome dijelu izvješća praktički se poziva na postizanje kompromisa između poštivanja prava naroda i jednakosti svih građana, a što je glavni prijepor posljednjih četvrt stoljeća i nakon prekida rata.

Iskustva u EU

Institucionalne reforme ne trebaju se smatrati nemogućim jer postoje primjeri najboljih praksi i međunarodnih standarda koje treba slijediti. Istodobno, ustavne i izborne reforme ovise o političkoj volji, a mogu se nadahnuti i primjerima drugih zemalja, državama članicama EU-a. Bosna i Hercegovina nije jedina multietnička država na svijetu. Buduća reforma mora jamčiti poštivanje pluralističke prirode zemlje, istodobno osiguravajući funkcionalnu i održivu demokraciju u kojoj su svi građani jednaki, napisao je Rangel u nacrtu dokumenta.

Posve je jasno kako će ovaj dokument doživjeti značajne promjene, ponajprije jer je u pojedinim dijelovima očito pisan samo uz konzultiranje tek dijela javnosti u BiH i ne odražava realno stanje. Naime, već 25. i 26. veljače na zasjedanju Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta (AFET), koji je ključni filtar za ovakve dokumente, čut će se glavni prigovori i najaviti amandmani na ovaj dokument. Konačni rok za ulaganje amandmana je 2. veljače, dok bi se na AFET-u o tome dokumentu trebalo glasati tijekom ožujka, a na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta konačno naći u travnju ove godine, piše Večernji list.

Izvjestitelj Rangel vidi BiH kao zemlju koja pripada europskome krugu te ukazuje na žurnu potrebu za rješavanjem nedostataka u ustavnom okviru za postizanjem napretka u reformama koje bi BiH pretvorile u potpuno funkcionalnu i inkluzivnu državu. Naglašava da “institucionalne reforme ovise o volji i predanosti političkih čelnika i institucija u zemlji; potiče međunarodnu zajednicu da olakša uvjete za ustavni dijalog pod vodstvom EU-a, posebno Parlamenta, i u dogovoru s civilnim društvom”, navodi on. Kritizirao je činjenicu da BiH nije u stanju provesti antidiskriminacijske presude Europskog suda za ljudska prava, no istodobno nigdje se ne poziva na izgradnju “građanske države”.

Tri jezika i naroda

Dokumentom se poziva i na temeljitu istragu navodnih izbornih nepravilnosti, uključujući krađu identiteta, prepreke neovisnom promatranju izbora i politički pritisak na Središnje izborno povjerenstvo BiH tijekom općinskih izbora 2020. Važnim se ocjenjuje reforma pravosuđa, nastavak koordinirane borbe s koronavirusom, a kriza s migrantima također se našla u Rangelovu izvješću. Posebnu pozornost posvetio je, kako je naveo, reformi obrazovanja. Po njemu, treba izbaciti nacionalnu segregaciju djece u školama, što, međutim, upućuje na to kako ne poznaje činjenice da su u BiH u uporabi tri službena jezika. A to je u EU temelj ostvarenja svih identitetskih prava.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • Ako uspije ovo, pa, pa Sejdo, dodiče, Izmetbegoviću i kra de ze čovkinjo. Uhljebi, dolazi novo normalnije doba za našu djecu😁.

  • Haha, pa ovo bi bio Čovićev i HDZ trijumf 😅 Opravdali bi sve
   O čemu tu sanjaš? Kome će se narod prikloniti, propaloj 90tki ili nesposobnom HRSu 😅😅

 • Trbe se vratit na Vance-Owen-ov plan pa tu napravit neke manje izmjene. Alija i Franjo su se bili složili samo je Rašo bio protiv.

 • Bosnjaci na celu sa SDA, Bakirom nas tlace, Sejdo, Komsic je posebna prica SDA, I. Zajednice i bosnjacke politike. A nasi domoljubi Covic i ekipa ce nas pokrasti do kraja. Tako da se hrvatskom narodu u BiH ne pise dobro. Ako lopove i kriminalce ne pohapse nista od ove price…

 • Koje su predispozicije da bi se netko deklarirao kao ,,Bosjnak,, ,da ja iz Bosne ,da je muslimanske vjeroispovjesti?Koliko se sijecamo u Yu.. su se muslimani vecinom izjašnjavali kao,Neopredjeljeni, sada odjednom veliki Bosnjaci.
  Provedite referendum i pitajte sto bi zeljeli biti.

  • Njihov plan je da preko naziva “Bošnjaci” prikažu sebe kao jedine prave stanovnike BiH a ove druge kao nekakve strane osvajače. Podmukla politika Alije Izmetbegovića.

 • Neka vrate Hrvatske putovnice pa neka onda budu bošnjaci, svi koji su mogli i nisu uzeli su ih iz interesa a i dalje rade protiv hrvata u BiH , a evo im sada odluka europskog parlamenta!!!

 • zapad napravio nakaradnu državu i sada da pokuša spasit ono što su izas…. pokušavaju sa gradjanskom državom sa pomoći nekih političara daju im para dok pitaju i onda će im to biti uvjet da moraju potpisat i tako županije zbogom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.