Europska unija zabranila simbol Rolls-Roycea, evo i koji – Jabuka.tv

Europska unija zabranila simbol Rolls-Roycea, evo i koji

Neočekivana odluka zakonodavstva Europske unije.

Jedan od zaštitnih znakova Rolls-Roycea je Spirit of Ecstasy, skulptura na poklopcu motora koja jasno ocrtava sav prestiž marke.

Kad je u auto u pogonu, ornament će izaći iz poklopca, a ako ga neki vandal poželi ukrasti, preduhitrit će ga i poput kornjače se sakriti u svoj oklop. Može i više, pa su kupci koji su doplatili nemalih 3.500 funti mogli imati osvijetljeni ukras.

Sve do sada, jer je takva osvijetljena figura sada protivna zakonu i kao takva zabranjena na teritoriju Europske unije. Uzrok odluke je to što osvijetljeni ornament ne udovoljava novom zakonu o svjetlosnom zagađenju. Upravo tako, zakon kaže da Spirit of Ecstasy zagađuje okolinu kad je osvijetljen.

Rolls-Royce ju je, logično, povukao iz ponude pa se očekuje kako će primjerci s takvom izvedbom postati tražena roba. Utjeha vlasnicima koji imaju takav ukras je i odluka Rolls-Roycea da svima vrati novac plaćen za taj dodatak, kao i da ga besplatno zamijeni izvedbom sa srebrnim finišem.

Pojedini vlasnici su navodno bijesni.

Platio sam 3.500 funti za ovu opciju, a sada je gase poput žarulje, komentirao je jedan od vlasnika ovu odluku, dok je drugi bio jasniji: To je tragedija. Prije je to duh ludila (Spirit of Lunacy), a ne zanosa (Spirit of Ecstasy).

Posljednja opcija je prodati auto izvan granica Europske unije, gdje i dalje može slobodno prometovati.

Podsjetimo, osvijetljeni kipić leteće dame se prvi put pojavio 2016. na konceptu električnog automobila 103EX. Izazvao je golem interes pa se našao i u standardnoj ponudi tvrtke.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.