Europska unija spremna uvesti sankcije protiv Lukašenka – Jabuka.tv

Europska unija spremna uvesti sankcije protiv Lukašenka

Ministri vanjskih poslova postigli su na sastanku u Luxembourgu dogovor da se i bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko uključi na popis osoba koje su pod sankcijama.

Vijeće je nametnulo sankcije, koje se sastoje od zabrane putovanja i zamrzavanja imovine, protiv osoba odgovornih za prijevare na predsjedničkim izborima i nasilno slamanje mirnih prosvjeda. Popis ciljanih osoba bit će pod stalnim nadzorom.

U skladu s postupnim pristupom, EU je spremna poduzeti daljnje restriktivne mjere, uključujući entitete i visokorangirane dužnosnike, među njima i Aleksandra Lukašenka, kaže se u zaključcima Vijeća za vanjske poslove koje su ministri usvojili na svom sastanku u Luxembourgu.

Riječ je o političkom dogovoru, a tehničke pojedinosti oko stavljanja na popis obavit će se kasnije na nižim razinama.

EU je 2. listopada uvela sankcije protiv 40 pojedinaca iz Bjelorusije zbog prijevara na predsjedničkim izborima i nasilja protiv prosvjednika, ali na popisu nije bilo Lukašenka.

Lukašenko je tada izostavljen u nadi da bi se on mogao uključiti u dijalog s oporbom na rješavanju političke krize. Od toga još uvijek nema ništa, naprotiv, iz Bjelorusije stižu vijesti o novom nasilju protiv prosvjednika.

Ministri u zaključcima ponavljaju stajalište EU da predsjednički izbori u Bjelorusiji održani u kolovozu nisu bili ni slobodni ni pošteni i da Lukašenko nema demokratski legitimitet.

Ministri još jednom osuđuju nasilje protiv mirnih prosvjednika, uključujući mlade i žene, te brojne slučajeve torture i seksualnog nasilja. Pozivaju da se hitno i bezuvjetno puste na slobodu sve arbitrarno privedene osobe, uključujući političke zatvorenike i medijske djelatnike.

(Hina)


6 komentara

  • ne znam što se eu mješa u unutarnje stvari druge države izabran je većinski pa neka izvole ili što nisu nadgledali izbore ovo je napad na suverenu državu

    • Zato sto doticni lazira izbore vec ohoho godina, i nadgledali su izbore i naisli na malo more nepravilnosti. To je kao da kazes sto ne svrgnu sjevernokorejci Una. Ovo je samo privid demokracije, nesto slicno kao u Rusiji gdje se zna kako protivnici Putina zavrsavaju.

      • Puna podrška jedinoj slobodnoj zemlji u Europi. Ne daj se predsjedniče ovim” demokratama” ahaaaaaaaa. Pa u ropstvo odmah. Pa ” mjere” pa kamate nenormalne, ROBOVI.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.