Europska unija donirala medicinsku opremu SKB-u Mostar

Primopredaja respiratora, ultrazvučnih aparata i druge zaštitne opreme koju je Europska unija donirala Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, upriličena je u ponedjeljak ispred Centra za urgentnu medicinu SKB-a Mostar.

Voditelj izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler kazao je tom prigodom kako Europska unija ovom donacijom još jednom želi pokazati da brine za Bosnu i Hercegovinu.

Europskoj uniji zaista je stalo do BiH, do ove regije i zapadnog Balkana, a to znači da vas želimo vidjeti kao člana EU-a. Bilo je nekih zastoja, Bosna i Hercegovina nažalost je izgubila nešto vremena u zadnjih 15 godina, ali ja svakodnevno vrijedno radim kako bih ubrzao cijeli taj proces i nadam se da ćemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme, istaknuo je Sattler.

Naveo je kako će se donirana oprema moći koristiti i nakon epidemije covida-19.

Ovu vrijednu medicinsku opremu doniramo za građane Mostara i Hercegovine koja će im osim u borbi protiv koronavirusa moći poslužiti i nakon epidemije. Naša ulaganja su velika, s jedne strane pomažemo medicinskom sektoru kroz donacije medicinske opreme u iznosu od preko 7 milijuna eura, a s druge strane, pomažemo i gospodarstvu. Hercegovina je naročito pogođena jer je imala vrlo razvijen sektor turizma koji u posljednje vrijeme gubi mnogo novca, tako da smo aktivni i radimo i na tom polju te smo izdvojili 70 milijuna eura samo za sektor gospodarstva, kazao je Sattler.

Dodao je kako je BiH u cijelom ovom postupku i raznim programima koji su se provodili tretirana kao jedna od država članica Europske unije.

To pokazuje solidarnost koju Europska unija ima prema BiH i to je samo još jedan dokaz da EU želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao dio svoje obitelji. U svim teškim vremenima, kada se sjetite i poplava i svih ostalih kriza, bili smo uz BiH, a možete biti sigurni da će tako i ostati, kazao je Sattler.

Veleposlanik Sattler također je poslao poruku, odnosno apel građanima da prate smjernice vezane za sprječavanje daljnjeg širenja covida-19 kako bi sačuvali svoje, zdravlje svojih najbližih, ali i zdravlje cijele zajednice.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg kazao je kako je ovo samo dio pomoći koju EU daje Bosni i Hercegovini za sprječavanje širenja koronavirusa.

Treba zahvaliti zemljama članicama EU-a što pomažu i ukupan gospodarski oporavak BiH, naše županije, a osobito oporavak turizma kao najpogođenijeg dijela gospodarstva u našoj regiji. Rekao bih da je Europska unija najlojalniji partner Bosni i Hercegovini i vjerujem da će ova oprema biti od velike pomoći za naš SKB Mostar, kazao je Herceg.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić kazao je kako su dva respiratora namijenjena za HNŽ, a druga dva za Županiju Zapadnohercegovačku, a s obzirom da SKB Mostar pokriva i to područje, svi respiratori ostat će u mostarskoj bolnici.

Osvrnuvši se na razvoj epidemiološke situacije u BiH, Kvesić je kazao kako je optimist i pored pogoršanja situacije.

Situacija se ponovno usložnjava, svi skupa smo popustili u pažnji i koncentraciji, imamo porast broja pacijenata, ali vjerujem da ćemo to uspjet blokirati te uskoro ponovno stvari imati pod kontrolom, kazao je Kvesić.

Vrijednost doniranih respiratora je oko 177.000 maraka, nabavku opreme financirala je EU u okviru projekta kojeg provodi UNDP BiH, a osim Mostara, veleposlanik Sattler danas će posjetiti i Trebinje gdje će Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnici Trebinje uručiti dva respiratora i rendgen aparat.

Bolnice u Mostaru i Trebinju dobivaju respiratore, ultrazvučne i rendgen aparate

(Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.