Europi prijeti ozbiljan manjak plina

Europu do zime iduće godine očekuje velik manjak zaliha plina, upozorila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Ako uvoz ruskog plina plinovodima bude posve obustavljen, a Kina nastavi uvoziti ukapljeni plin u uobičajenim količinama, mogla bi nedostajati gotovo polovica plina potrebnog da se napuni skladišta do razine od 95 posto, upozorila je IEA.

Punjenje skladišta plina u EU-u ove godine bilo je lakše zbog važnih čimbenika koji se iduće godine možda neće ponoviti.

Među njima je bio dotok ruskog plina plinovodima, koji je tijekom godine drastično smanjen, ali je u prvoj polovici godine bio uglavnom u normalnim okvirima.

Uz to, manji kineski uvoz LNG-a u prvih deset mjeseci ove godine bio je ključan za opskrbu Europe s više LNG-a kako bi se kompenziralo smanjenje opskrbe iz Rusije, prenijela je Hina.

Imajući u vidu nedavno toplo vrijeme i niže cijene plina, postoji opasnost od opuštanja kad se govori o opskrbi Europe plinom, ali opasnost još ni u kojem slučaju nije prošla, rekao je direktor IEA-e Fatih Birol.

Kada pogledamo najnovije trendove i vjerojatan razvoj događaja na globalnom i europskom tržištu plina, vidimo da Europu očekuje još veći izazov iduće zime, upozorio je.

Vlade, poručio je, moraju prema tome odmah poduzeti mjere kako bi poboljšale energetsku učinkovitost i ubrzale korištenje obnovljivih izvora energije i toplinskih pumpi i smanjile potražnju za plinom.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

3 komentara

  • Mogli ste počet strašit ljude oko iduće zima, ali čekajte da bar ova počne. Cijena je pala, megavat sat danas je 125 eura, ista kao prije rata u Ukrajini, a državne zalihe skoro pune… Ali bitno je da netko zastrašuje…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.