Europa zabrinuta zbog vehabizma u BiH

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta jučer je razmatrao izvješće izvjestiteljice za BiH Doris Pack u kojem se jasno traži provedba ustavnih promjena u BiH, usklađivanje Ustava s presudom Suda u Strasbourgu te poziva međunarodnu zajednicu da razmotri nužnost konačnog zatvaranja OHR-a.

Ono što je posebno zanimljivo je dogovoreni amandman o vehabizmu, u kojem se osuđuju sve vrste ekstremizma te se vlasti u BiH pozivaju da se, u suradnji s međunarodnom zajednicom, bore protiv svih vrsta ekstremizma i vjerske mržnje.

Ovaj kompromisni amandman navodi i zabrinutost zbog ekstremizma vehabija i svih drugih ekstremističkih tendencija na zapadnom Balkanu i pozdravlja obraćanje poglavara Islamske zajednice u BiH iz studenog 2011. godine u kojem je “osudio terorizam i nasilje kao neprijateljske akte protiv islama i njegovih glavnih principa i vrijednosti”. Svima odgovornim vlastima upućen je poziv da nastave tim putem.

Ustavne promjene

U političkom su, pak, dijelu izvješća europski parlamentarci upozorili na ograničen napredak koji je BiH napravila kao potencijalni kandidat za EU, a posebno u segmentu političke stabilizacije i socijalno-ekonomskog razvoja. Kao ključ ponovnog pokretanja s mrtve točke na europskom putu, parlamentarci su istaknuli politički kompromis, zajedničku viziju te jačanje državne vlasti. U tom kontekstu bez zadrške se pozivaju politički predstavnici u BiH da započnu nužne ustavne promjene, ali i ispune druge uvjete kako bi na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Iako se nisu naveli konkretni koraci u ustavnim promjenama, u izvješću se poziva na jačanje institucija BiH, odnosno stvaranje funkcionalnog sustava na državnoj razini, što je uvjet za prihvaćanje aplikacije za status kandidata.

Entiteti ostaju

Međutim, budući da će ovakvi pozivi zasigurno izazvati lavinu negativnih reakcija iz RS-a, europski su parlamentarci pojasnili kako jačanje državnih institucija ne mora značiti slabljenje entiteta, već ispunjavanje uvjeta za stvaranjem učinkovite središnje administracije koja će moći pripremiti BiH za pristupanje Uniji. No, taj proces će ići u uskoj suradnji s različitim “slojevima” vlasti. Drugi riječima, Europa jasno traži poboljšanje, odnosno jačanje koordinacije između svih onih čimbenika koji su relevantni za usvajanje europske legislative. Budući je ton ove rezolucije više usmjeren k nužnosti izgradnje domaćih kapaciteta, ne treba čuditi da su euro-parlamentarci ovaj put podcrtali kako je s međunarodnom zajednicom nužno otvoriti dijalog kako bi se našlo rješenja za disoluciju OHR-a, a sve u cilju davanja vlastima BiH više odgovornosti.

-Pažljivo biram riječi, OHR bi trebao otići, ali uzimajući u obzir uvjete, pojasnila je tijekom rasprave Pack, koja je potvrdila i kako je bila predmet napada nekih medija u BiH o tome da je na platnoj listi Milorada Dodika.

Pošast korupcije

S druge strane Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta pozvao je novo Vijeće ministara, ali i ostale državne institucije da porade na proračunu te stvore održivu fiskalnu politiku u svijetlu velike ekonomske krize. I pitanja pravde i korupcije u društvu i politici zaokupila su pozornost te se u izvješću, koje će uskoro prerasti u rezoluciju, opominje kako je korupcija i dalje pošast u našem društvu te kako vlasti moraju hitno provesti reviziju pravnog sustava u cilju stvaranja neovisnog i učinkovitog pravosuđa. Ovo će izvješće prema utvrđenom rasporedu danas podržati Vanjsko-politički odbor te ono nakon toga u formi rezolucije ide pred zastupnike Europskog parlamenta, piše Dnevni list.

Prijelazi prema Hrvatskoj

Europski parlamentarci pozivaju da se, imajući u vidu skori ulazak Hrvatske u EU, uskladi odgovarajuća legislativa BiH u veterini, kao i sanitarni standardi i sigurnost hrane, kao i da se izgradi infrastruktura na graničnim prijelazima kakvu zahtijeva EU. Naime, već je jedno vrijeme poznato da će poljoprivredni proizvođači iz BiH u Hrvatsku nakon 2013. moći izvoziti hranu tek na dva prijelaza; jedan je u Staroj Gradišci, a drugi kod Ljubuškog.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.