Europa ima novi plan za dizelaše i benzince

Europska komisija predložila je dozvolu prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem i nakon 2035. ako su na klimatski neutralna e-goriva, pokazao je dokument objavljen u utorak u koji je uvid imala britanska agencija Reuters.

Popuštajući pod njemačkim pritiskom, Komisija je sugerirala da bi takva vozila mogla biti među dopuštenima od 2035. pod uvjetom da se novim tehnološkim rješenjima onemogući njihova vožnja ako se koriste druga goriva a ne ekološka, proizlazi iz prijedloga Komisije njemačkom ministarstvu pro-meta.

Ono je u ponedjeljak priopćilo da razgovori s Komisijom o planiranoj zabrani novih motora s unutarnjim izgaranjem od 2035. napreduju, no da ne može reći kada će dogovor biti postignut.

Nakon višemjesečnih pregovora, Europski parlament, Europska komisija i države članice Europske unije prošle godine pristali su na zakon koji bi od 2035. onemogućio prodaju automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

No, Njemačka je ovaj mjesec u zadnji čas objavila svoje protivljenje, tražeći da se nakon tog datuma dopusti prodaja novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem ako ih pokreću e-goriva.

Francuska ministrica europskih poslova odbacila je u utorak njemačko protivljenje zakonu prema kojemu bi novi automobili koji se prodaju u EU od 2035. morali imati nultu emisiju CO2, i rekla je da treba podržati raniji sporazum.

Trebamo se držati onoga što je dogovoreno. Ne sumnjam da će Nijemci pronaći dogovor sa svojim kolegama o tome, rekla je francuska ministrica Laurence Boone novinarima u Bruxellesu.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Ja koliko znam da odavno postoji rješenje za postojeće dizel i benzinske motore i da to rješenje nimalo ne zagađuje okoliš. I što je još zanimljivije sve se to može nadograditi u već postojeća auta. Ovo sa el motorima je neka druga,dublja kentra. Opće poznata stvar je da će se proizvodnjom samo jedne baterije za el automobile, zagaditi više okoliš nego bi taj isti automobil na dizel pogon zagadio za vrijeme svog ukupnog radnog vijeka. E sad skontajte koliki je radni vijek jedne baterije i koliko ih treba za jedan el auto, o cijeni da ne govorimo. Pomalo čudno,ali istinito

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.