Europa daje 17 milijuna eura za Uborak i sportsku dvoranu u Mostaru

Europske financijske institucije trebale bi biti financijeri triju strateški važnih infrastrukturnih projekta u Hercegovini, počevši od dijela koridora Vc na sjeveru regije, pa do zbrinjavanja otpada i izgradnje nove sportske dvorane u Mostaru.

Zahvaljujući aktivnostima Ministarstva financija i riznice, uskoro se očekuju pregovori s nekoliko europskih institucija u cilju dobivanja sredstava za realizaciju navedenih projekata, a jučer je napravljen i prvi konkretan potez.

Naime, Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva financija i riznice, usvojilo je Inicijativu za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine te Europske investicijske banke (EIB) (koridor Vc, dionica Ovčari – Mostar sjever) u iznosu od 300 milijuna eura, piše Večernji list BiH.

Radi se o strateški važnom te iz građevinskog kuta, najsloženijem dijelu autoceste na koridoru Vc, a koji će uključivati veliki broj objekata i čijom će realizacijom regija Hercegovine biti spojena modernom autocestom s Bosnom.

Važna dionica

Projekt podrazumijeva financiranje izgradnje dionice autoceste оd Ovčara do Mostara sjever na koridoru Vс, а izgradnja autoceste na ovom dijelu koridora bit će podijeljena na dionice Ovčari -Mostar sjever i Mostar sjever – Mostar jug. Dionica od Ovčara do Mostara sjever pak bit će podijeljena na tri dijela i uključuje Ovčari – ulaz u tunel Prenj, tunel Prenj i tunel Prenj – Mostar sjever u ukupnoj duljini oko 35 kilometara.

Planirano je da bude financirana ovim kreditnim sredstvima, ali i zajmom EBRD-a. Kredit će biti alociran na Federaciju Bosne i Hercegovine (JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine), s rokom otplate od 25 godina, uključujući šest godina odgode plaćanja. Ministarstvo financija i riznice će nakon završenih pregovora dostaviti Vijeću ministara BiH nacrt ugovora o financiranju s osnovama za njegovo zaključivanje.

Građani Mostara, ali i Hercegovine, zahvaljujući naporima Ministarstva financija i riznice, mogu očekivati i pomoć Europske unije kada je riječ o zbrinjavanju krutog otpada. Tako je Vijeće ministara usvojilo inicijativu Ministarstva financija i riznice te imenovalo izaslanstvo za pregovore radi zaključivanja ugovora o zajmu (Upravljanje čvrstim otpadom Mostar) između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), vrijedan 5 milijuna eura.

Ovaj projekt usko je povezan s još dva projekta usmjerena na adekvatno zbrinjavanje otpada u Gradu Mostaru u korist svih stanovnika grada. Sredstva su namijenjena provođenju plana prilagođavanja za regionalni deponij Uborak – Buđevci, uključujući zatvaranje i saniranje postojeće plohe za odlaganje otpada, izgradnju nove plohe i prečistača procjednih voda s deponija.

Zajam je alociran na Federaciju BiH, a krajnji korisnik bit će grad Mostar, s rokom otplate od 15 godina uz tri godine odgode plaćanja. Realizacija ovog projekta od životnog je značaja za Grad Mostar i lokalnu zajednicu, posebno za naselje Vrapčići.

Značaj projekta

Treći projekt koji je iznimno važan za kulturni i sportski život u Hercegovini, a koji će također financirati Europa, odnosi se na izgradnju nove dvorane.

Tako je jučer usvojena inicijativa Ministarstva financija i riznice te je imenovano izaslanstvo koje će pregovarati o zaključivanju sporazuma o kreditu između BiH i Razvojne banke Vijeća Europe za financiranje projekta izgradnje kulturno-sportskog centra u Mostaru.

Radi se o kreditu Razvojne banke Vijeća Europe vrijednom 12 milijuna eura, a izgradnjom kulturno-sportskog centra stanovnici ovog grada, ali i Hercegovine trebali bi dobiti dvoranu u kojoj mogu zadovoljiti svoje potrebe u oblasti kulture i sporta.

Projekt će biti financiran iz različitih izvora financiranja, a opravdanost je višestruka, kako društvena i gospodarska tako i zdravstvena, kulturološka, obrazovna i promotivna, kako zа investitora tako i društvo i regiju u cjelini.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Daje ili posuđuje? Političke termine koristite, dvosmislene, trosmislene. Drago mi je da će se raditi koridor, dvorana i riješiti Uborak ali dajte budite ozbiljni! Koristite jasne termine! Rijetko tko ista daje u kapitalizmu!

  • Dvoranu u Mostaru bi trebalo praviti na mjestu stadiona našeg lijepog Zrinjskog,
    a kakav prelijep stadion Zrinjskom napraviti na heliodromu…….na heeliodromu će biti
    prometno zahvaljujući južnoj zaobilaznici……kada bi se na ovo odlučilo mogla bi se dvorana
    dobro izgraditi i od pravljenja poslovnih prostora oko nje ,ili tri …četiri zgrade….Božiji blagoslov.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.