Euro 2018: Marković ne zna hoće li biti izbornik

U Dubrovniku će se u četvrtak od 10.30 sati održati ždrijeb skupina kvalifikacija za Euro 2018 za rukometaše, koji će se igrati u Hrvatskoj. Za odlazak na Europsko prvenstvo borit će se 28 reprezentacija podijeljenih u sedam skupina, među njima i reprezentacije iz regije BiH, Makedonija, Crna Gora, Slovenija i Srbija. Domaćin Hrvatska ima zagarantirano mjesto na završnici turnira.

Rukometna reprezentacija BiH, koja će pokušati prvi put plasirati na Euro, svrstana je u treću jakosnu skupinu zajedno s Crnom Gorom i Srbijom, dok su Makedonija i Slovenija u drugoj.

Dragan Marković, izbornik bh. rukometaša rekao je za agenciju Anadolija da nema nikakvih želja kada je u pitanju ždrijeb skupina za Euro 2018 iz jednostavnog razloga, jer ne zna hoće li biti na klupi BiH.

“Ako budem izbornik onda ću pričati o skupini kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Ovako ne želim ništa komentirati, jer bi na taj način sam sebi skakao u trbuh. Od Tuzle i zadnje utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo prošlo je više od tri mjeseca, a još uvijek nisam dobio novi ugovor barem za dodatne kvalifikacije. Do sada su mi iz ureda Saveza deset puta rekli da ću dobiti ugovor, ali se ništa nije dogodilo. Bez obzira na to, već mjesec dana analiziram Švedsku i pripremam se za dvomeč dodatnih kvalifikacija u lipnju. Obećao sam igračima da ću ostati u dodatnim kvalifikacijama i to ću uraditi, a što će biti nakon toga ne znam”, kazao je Marković.

Za razliku od Markovića, kapetan bh. reprezentacije Nikola Prce ima jasne želje kada je u pitanju ždrijeb kvalifikacijskih skupina za EP.

“U prvoj jakosnoj skupini su sve izuzetno jake reprezentacije, ali čini mi se da bi nam Island najviše odgovarao. Oni su u konstantnom padu, imaju dosta staru reprezentaciju, a i izbacili smo ih u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2015. godine. Iz drugog kao najbolji rivali čine mi se Austrija i Bjelorusija, a iz trećeg Finska i Belgija. Dakle, kada bih bio u prilici da mogu birati skupinu onda bi se za Euro 2018 borili s Islandom, Bjelorusijom ili Austrijom i Finskom. Ne bih volio nikoga od reprezentacija s područja Balkana iz mnogo razloga, od toga što nam ne odgovaraju, do tenzija koje se uvijek stvaraju”, rekao je Prce za agenciju Anadolija.

Rukometni savez BiH na sutrašnjem ždrijebu predstavljat će glavni tajnik Smajo Karačić i Mirza Muzurović, direktor rukometne reprezentacije.

Utakmice Europskog prvenstva za rukometaše igrat će se u Zagrebu, Poreču, Splitu i Varaždinu od 12. do 28. siječnja 2018. godine. Naslov prvaka Europe branit će Njemačka.

Sustav kvalifikacija

U kvalifikacijama reprezentacije će biti podijeljene u sedam skupina s po četiri momčadi. Po dvije prvoplasirane reprezentacije osigurat će plasman na Euro 2018 u Hrvatskoj, kao i najbolja trećeplasirana. Jedini siguran sudionik je domaćin Hrvatska.

Prvo i drugo kolo kvalifikacija igrat će se od 2. do 6. studenog 2016. godine, treće i četvrto 3. do 7. svibnja 2017. godine, a peto i šesto od 14. do 18. lipnja 2017. godine.

Jakosne skupine:

1: Francuska, Španjolska, Danska, Poljska, Njemačka, Švedska, Island

2: Makedonija, Rusija, Norveška, Mađarska, Slovenija, Bjelorusija, Austrija

3: Srbija, Češka, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Nizozemska, Portugal, Litva

4: Slovačka, Latvija, Ukrajina, Švicarska, Rumunjska, Belgija i Finska

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.