EU želi skenere i kamere na biralištima u BiH

BiH bi naredne lokalne izbore, koji bi trebali biti održani iduće godine, mogla provesti po novim odredbama koje bi trebali osigurati transparentniji i vjerodostojniji izborni proces, a moguće je uvođenje i elektronskih alata za provođenje izbora.

Naime, EU je u prostorijama Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH započela realizaciju projekta “Razvoj Strategije i Akcijskog plana za poboljšanje integriteta, transparentnosti i efikasnosti izbornog procesa u BiH”, a na kojem su inzistirale nevladine organizacije i pojedine političke stranke nezadovoljne dosadašnjim načinom provođenja izbora.

Koliko je realno da se sve preporuke i poboljšanja dogovore, usuaglase i izglasaju u parlamentu, ostaje da se vidi, a o izmjenama Izbornog zakona govori se već nekoliko izbornih ciklusa, ali dosad nikakvih konkretnih pomaka nije bilo.

Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a, jučer nije željela davati izjave. Na pitanja što je konkretno predviđeno i koji su ključni nedostaci izbornog procesa, “Nezavisne novine” je uputila na Izaslanstvo EU.

U Izaslanstvu su rekli Nezavisnim da su predviđene mjere naznačene u mišljenju Europske komisije i analitičkom izvještaju.

Projekt će također podržati jačanje institucionalnih kapaciteta SIP BiH u ispravljanju tehničkih nedostataka izbornog procesa, uključujući moguće uvođenje tehnoloških alata i poboljšanje komunikacije SIP BiH s ciljem ponovnog uspostavljanja povjerenja javnosti u izborni proces, kažu oni.

Na koje se konkretno tehnološke alate misli, za sada nije poznato, mada je izvjesno da se radi o uvođenju skenera za skeniranje glasačkih listića, video-nadzora i elektronskog identificiranje glasača.

U mišljenju EK su preporuke o poboljšanju izbornog procesa navedene kao prvi prioritet od ukupno 14 mjera koje je potrebno provesti kako bi EU dala pozitivno mišljenje za daljnje korake ka članstvu u EU. U uvodnom paragrafu prije spomenutih 14 mjera je jasno naznačeno da “Komisija smatra da je pregovore moguće otvoriti tek kad zemlja bude ostvarila potreban stupanj komplementarnosti s kriterijima za članstvo”, iz čega se može zaključiti da je poboljšanje izbornog procesa neophodan uvjet za dalje europske integracije.

EU od BiH zahtijeva ispunjavanje kriterija Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

U OEBS-u kažu da je ODIHR u svom izvještaju preporučio promjenu načina formiranja biračkih odbora, poboljšanje treninga i davanje više sredstava SIP-u za provođenje izbora radi profesionalizacije tijela koja provode izborni proces.

Izvještaj ohrabruje političke stranke da poštuju zakon i da se suzdrže od pritiska na glasače. Traži provođenje istraga za sve tvrdnje izbornih prevara brzo, potpuno i efikasno, kao i da prekršioci budu privedeni pravdi, naglasili su.

Dalje, u OEBS-u kažu da se preporučuje izmjena glasačkih procedura kako bi bili osigurani sloboda i tajnost glasanja, a traži se i ukidanje glasanja u ime članova obitelji, zloupotrebe pomoći pri glasanju, a važna preporuka odnosi se i na transparentnost financiranja izbornih kampanja.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Evo ga, evo Europe, sta sad? Nema vise ko zadnji put akcije zvanja telefonima i donosenja osobni od clanova obitelji jer ce bit gusto… bio kraj covijeka kad su ga zvali na telefon, glasovala njegova osobna za njega, a on u njem

  • neka bude tko bude kada ga narod izabere ali ne treba da nas grupa ljudi levati i glasaju za nas pa će se i morati mjenjati ako će narod zastupati a ne sebe dok ovo ne bude nema pošteni izbora

  • Kako ce Dario Knezovic i Toma onda dobiti 4-7 tisuca glasova… To bi bilo pravo stanje i potop za ove prevarante…

  • Kad se uvedu kamere nema šanse da HDZe pobjedi pogotovo na lokalnoj razini…
    Potpuna podrška ovom pojektu!
    nek se akcija zove:

    ODUZMIMO IM MOGUĆNOST PREVARE

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.