EU zbog migranata donira BiH još 25 milijuna eura – Jabuka.tv

EU zbog migranata donira BiH još 25 milijuna eura

Europska unija planira osigurati dodatnih 25 milijuna eura kako bi tijekom predstojeće zime pomogla Bosni i Hercegovini u suočavanju s izazovima migrantske krize.

Pozivajući se na izvore bliske Europskoj komisiji, Dnevni avaz navodi kako u Bruxellesu razrađuju planove za preraspodjelu proračunskih sredstava svjesni da predstojeća zima u kombinaciji s pandemijom prouzročenom koronavirusom može dodatno pogoršati ionako težak problem ilegalnih migracija.

Procjena je kako je u sadašnjem trenutku najvažnije osigurati dodatna sredstva za financiranje rada centara za smještaj ilegalnih migranata u BiH te eventualno proširiti njihov kapacitet.

Najveći broj ilegalnih migranata boravi u prihvatnim centrima koji su locirani u okolici Sarajeva te kod Bihaća, Cazina i Velike Kladuše na krajnjem sjeverozapadu zemlje no na tisuće njih je tijekom ljeta boravilo i na otvorenome jer za njih nije bilo mjesta u ovim centrima a oni to u zimskim uvjetima neće moći izdržati. Nema naznaka da će priljev ilegalnih migranata u BiH prestati jer do sada nije riješeno pitanje učinkovite zaštite istočnih granica te zemlje.

Europska komisija sada pokušava pomoći u rješavanju tog problema kroz preraspodjelu sredstava namijenjenih regionalnoj integraciji i teritorijalnoj suradnji.

U Bosni i Hercegovini oko 10 tisuća izbjeglica i migranata treba utočište i pristup osnovnim uslugama za nadolazeću zimu. Oko 6.500 smješteno je u prihvatnim centrima koje financira EU a oko 3.500 i dalje spava na otvorenom. S obzirom na očekivani porast broja izbjeglica prije zime i u kontekstu pogoršanja pandemije bolesti Covida-19, postoji opasnost da će doći do humanitarne krize, stoji u obrazloženju zahtjeva za izdvajanje dodatnih 25 milijuna eura za BiH.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Kako se elita raduje, još 25 milijuna za ukrast. Kakvi migranti, neće oni vidjeti pomoći uopće. Bit će za nove mercedese i financiranje ljubavnica

  • Vrijeme je da ova nasa i europska korumpirana banda prestane unistavat balkanske narode dace dvadeset pet mil za migrantske kampove to ovi jedva cekaju da ih pokupe ali sto ih ne vode u eu kada su ih pozvali kako europa cuva.svoje.granice kada se migranti setaju preko nje ne mogu doci ako ne predju preko eu jer smo mi okruzeni clanicama znaci oni ovo planirano rade da ih nasele na balkanu da su nasi patrioti ne bi im dali na balkan nego vratili u grcku u eu pa neka idu preko madjarske i drugim clanicama

  • Sve ih treba vratiti odakle su došli i vratiti i novac EU i čuvati svoja ognjišta.
    A EU nek ih primi u svoje države i uzdržava sa tim novcem.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.