EU za koridor Vc izdvojila više od 45 milijuna eura

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda potpisao je tri ugovora o grantu s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) čime su osigurana bespovratna sredstva Europske unije za dva projekta na Koridoru Vc, te jedan ugovor s Vladom Švedske za projekt zaštite okoliša u Živinicama.

Bevanda je pojasnio da se prvi ugovor odnosi na izgradnju poddionice autoceste Poprikuše – Nemila, čime je osigurano 36.074.000 eura bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije.

Istaknuo je da je taj projekt izuzetno značajan za Javno poduzeće „Autoceste Federacije BiH“ jer sada imaju dodatna sredstva za izgradnju 5,1 kilometara na toj važnoj poddionici Koridora Vc.

Drugi ugovor, dodao je, odnosi se na dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije u iznosu 9.180.000 eura za izgradnju oko dva kilometra tunelske dionice autoceste prema međunarodnim standardima u Tunelu Ivan. Bevanda je kazao da je za taj projekt također nadležno Javno poduzeće „Autoceste FBiH“, a da su sredstva alocirana na Federaciju BiH.

Naglasio je da je za ta dva projekta bespovratna sredstva osigurala Europska unija te da će EBRD upravljati grantovima.

Bevanda je kazao da su potpisali i treći ugovor o grantu vrijedan 2,5 milijuna eura koji dodjeljuje EBRD i švedska vlada kako bi se izgradila sanitarna deponija u Živinicama. Tvrdi da je projekt izuzetno značajan sa aspekta zaštite okoliša te da će poboljšati uvjete života stanovnika grada Živinice i općina Kladanj i Banovići.

Današnjim potpisivanjem ova tri ugovora osigurano je oko 48 milijuna eura bespovratnih sredstava što ima nemjerljiv značaj u ukupnim investicijama u Bosni i Hercegovini. Očekujem da korisnici sredstava, JP ‘Autoceste Federacije BiH’ i JP ‘Eko-Sep’ d.o.o. Živinice, u roku završe ove projekte na zadovoljstvo svih, a najviše stanovnika Bosne i Hercegovine, zaključio je Bevanda.

Direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl kazala je da se radi o značajnim investicijskim grantovima.

To znači da će Koridor Vc2 biti izgrađen u razumnom roku na sveopće zadovoljstvo u BiH. Sve dionice o kojima danas govorimo su u poodmakloj fazi izgradnje, a to se posebno odnosi na tunel Ivan, koji bi trebao biti otvoren na ljeto ili u jesen, kazala je.

Govoreći o regionalnom otpadu u Živinicama, Kladnju i Banovićima, istaknula je da se radi o sličnom projektu u kojem investicijska sredstva dolaze uz zajam koji je već osiguran.

Deponija će biti otvorena na jesen i radi se o važnom projektu od kojeg će koristi imati svi građani, naglasila je.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler istaknuo je je da Koridor Vc2 na bolje mijenja cijelu BiH, te otvara ekonomiju. Napomenuo je da je u okviru dva projekta za koja su osigurana bespovratna grant sredstva, predviđeno i otvaranje 400 novih radnih mjesta.

Tvrdi da je prije godinu i po imao priliku posjetiti gradilište na Ivanu te je izjavio da je bio impresioniran profesionalnošću radnika koji su angažirani na tom dijelu dionice.

Također je kazao da će realizacija projekata omogućiti i poticaj turizmu, te da će olakšati posjete i dolaske u BiH, ali da će uveliko pomoći i građanima BiH.

Sve su to dovoljno dobri razlozi koji opravdavaju angažman EU na tim izuzetno važnim projektima. EU je za ova dva sporazuma izvodila više od 45 milijuna eura koji su osigurani za ukupan iznos Koridor Vc2 od 340 kilometara. Tu su i sredstva koja su osigurana od Vlade Švedske za projekt deponije u Živinicama, pojasnio je Sattler.

Veleposlanica Švedske Johanna Strömquist izrazila je zadovoljstvo što su mogli podržati izgradnju deponije krutog otpada u Živinicama.

Radi se o grantu u vrijednosti 2,5 milijuna eura, uz dodatnih 150.000 eura za tehničku suradnju za završetak projekta, kazala je.

Ambasadorica je kazala da se radi o izgradnji prijeko potrebne deponije za kruti otpad i sanitarni reciklažni otpad koji će koristiti općine Živinice, Banović i Kladanj.

Ova sanitarna deponija će doprinijeti smanjenju zagađenja vode i tla, emisija štetnih plinova i količine odloženog otpada. Izgradnjom nove deponije, koja je u tijeku, rukovodi regionalno poduzeće za čvrsti otpad ‘Eko-Sep’, zaključila je.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.