EU ukida pomicanje kazaljki na satu od ožujka 2019.

Europska komisija objavila je u srijedu prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini, dajući državama članicama slobodu u odluci žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Moramo prestati s tim pomicanjem kazaljki, rekao je predsjednik Europske komisije Juncker, dodavši kako će zemlje članice izabrati hoće li prijeći na tzv. “ljetno vrijeme” kroz cijelu godinu ili će se vratiti na ono kakvo je bilo prije uvođenja ljetnog računanja vremena (tzv. “zimsko vrijeme”), prenosi Fokus.ba.

U anketi Europske komisije o tome provedenoj od lipnja do kolovoza sudjelovalo je rekordnih 4,6 milijuna ljudi i velika većina izjasnila se protiv pomicanja kazaljki.

Moramo poštivati želje ljudi, jasan je Juncker.

Zastupnik Davor Škrlec, kao član radne grupe Europskog parlamenta, koji se zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU-u, u priopćenju pozdravlja odgovor Komisije na želje građana koji su se velikom većinom u provedenoj anketi izjasnili za ukidanje pomicanja kazaljki na satu.

Prema prijedlogu Europske komisije, svaka država članica bi do travnja 2019. godine trebala odlučiti namjerava li trajno primjenjivati ljetno ili zimsko računanje vremena kako bi se olakšala tranzicija.

Posljednje obvezno pomicanje sata na ljetno računanje vremena bilo bi u nedjelju, 31. ožujka 2019. Države članice koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, posljednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. listopada 2019. Nakon tog datuma, polugodišnje promjene više ne bi bile moguće.

Komisija predlaže ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata za cijelu Europsku uniju, postavlja jasan i kratak vremenski okvir kako bi promjene stupile na snagu te potiče konzultacije na nacionalnoj i europskoj razini kako bi se osigurao koordinirani pristup među državama članicama, ističe Škrlec

Zakonodavni prijedlog nastoji osigurati da se sve izmjene dogode na koordinirani način između susjednih država članica kako bi se zaštitilo pravilno funkcioniranje unutarnjeg tržišta i izbjegla fragmentacija.

Kako bi prijedlog Komisije stupio na snagu na vrijeme, Europski parlament i Vijeće Europske unije trebaju ga usvojiti najkasnije do ožujka 2019. godine, pojašnjava Škrlec.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.