EU traži od BiH izbornu reformu

Europska unija pozvala je vlasti u BiH da provedu reformu izbornog zakonodavstva, a po potrebi i Ustava, kako bi se uklonili svi oblici nejednakosti i diskriminacije.

U utorak je u Bruxellesu održan četvrti sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, zajedničkog tijela za praćenje provedbe sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Europske unije.

Razgovarali smo o potrebni uključivog procesa izborne reforme, koja bi eliminirala sve oblike nejednakosti i diskriminacije, uključujući i na ustavnoj razini gdje je to potrebno, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Na sastanku se razgovaralo o napretku u ispunjavanju 14 prioriteta, koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti da bi dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Jedan od njih je izborna i ustavna reforma.

Borrell je rekao da je tu bilo nekih pomaka, spomenuvši održavanje izbora u Mostaru, što pokazuje da Bosna i Hercegovina može napredovati u teškim reformama kada postoji politička volja.

Izetbegović: Zbog Milanovićevih postupaka najveću štetu pretrpjet će Hrvati u BiH

U zajedničkom stajalištu EU-a pripremljenom za ovaj sastanak poziva se Bosnu i Hercegovinu da provede ustavnu i izbornu reformu radi uklanjanja nejednakosti i diskriminacije građana, posebice rješavanje slučaja Sejdić-Finci.

Uzimajući u obzir institucionalne mehanizme uspostavljene Daytonskim mirovnim sporazumom, Bosna i Hercegovina treba poduzeti daljnje ustavne i izborne reforme kako bi osigurala jednakost i nediskriminaciju građana, posebice rješavanjem slučaj Sejdić-Finci, kaže se u zajedničkom stajalištu EU-a.

EU žali zbog toga što Ustav Bosne i Hercegovine i dalje nije u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima, prema presudi u predmetima Sejdić-Finci i srodnim slučajevima. EU naglašava da brojne odluke Ustavnog suda tek trebaju biti u potpunosti provedene, kaže se u zajedničkom stajalištu.

U dokumentu se naglašava potreba za daljnjim angažmanom svih čelnika diljem političkog spektra, civilnog društva i Središnjeg izbornog povjerenstva kako bi se uspjelo u tim reformama te se ističe da se ne smiju poduzimati zakonodavni ili politički koraci koji bi provedbu presude Sejdić-Finci i sličnih presuda učinili izazovnijom.

EU poziva na uključivi proces izborne reforme kroz istinski dijalog i u skladu s europskim standardima koji bi eliminirao sve oblike nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu, kaže se u dokumentu EU-a.

Pozivi na uklanjanje nejednakosti i diskriminacije spominju se i u sporazumu o načelima izmjene Izbornog zakona iz srpnja prošle godine koji su postigli čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović.

Kardinal Puljić kritizirao političare u BiH

Potpisnici ovoga sporazuma obvezuju se na provedbu svih odluka Ustavnog suda BiH, kao i presuda Europskog suda za ljudska prava u pogledu uklanjanja svih oblika nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu, glasi prvi članak sporazuma Čović-Izetbegović.

U dokumentu EU-a se inzistira na provedbi odluke u slučaju Sejdić-Finci, dok se za odluke Ustavnog suda BiH naglašava da tek trebaju biti provedene.

Presuda ECHR-a u slučaju Sejdić Finci nalaže ukidanje etničke diskriminacije pripadnika manjinskih zajednica u BiH, poput Roma ili Židova, kako bi se mogli kandidirati na najviše državne položaje.

Bosnu i Hercegovinu su Europskom sudu 2009. tužili Jakob Finci i Dervo Sejdić kao pripadnici židovske odnosno romske manjine jer im Ustav i Izborni zakon ne dopuštaju da se kao pripadnici manjinskih etničkih skupina kandidiraju za člana Predsjedništva BiH.

Milanović u Livnu: Dao sam im podršku 2010. pa su me prevarili, to sada rade i Hrvatima

Također ne mogu biti birani za zastupnike u Domu naroda parlamenta BiH jer su u tim tijelima vlasti predviđena mjesta samo za Hrvate, Bošnjake i Srbe.

Predstavnici Hrvata Bosne i Hercegovine traže da se u izbornoj reformi provede presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, kojom je utvrđeno da postojeći Izborni zakon BiH diskriminira konstitutivne narode.

On omogućuje brojnijim Bošnjacima da biraju hrvatske predstavnike u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, kao i hrvatskog člana Predsjedništva BiH, što je način na koji je već tri puta izabran Željko Komšić.

Hrvatske stranke u BiH i hrvatska vanjska politika traže promjenu Izbornog zakona kako bi se onemogućila takva praksa u budućnosti.

(Hina)
6 komentara

  • Svi znamo, zatvoriti izmetbegovića ili mu ženu bulu ili nekog cikatića, turkovića, osmice, novalića, i tek onda će vehabije podviti rep i početi glumiti da su normalni. A dotle vi iz EU možete prditi do sudnjeg dana..

  • Bosnjacki ekstremizam, mrznja prema drugim su na vrhuncu. Tocnije Bakir i ekipa oko njega koji du upali u kaljuzu kriminala, lopovluka rade sve da skrenu pozornost sa bitnih cinjenica. Pospremiti te lopove gdje im je mjesto da bi drzava profunkcionirala. Onda pospremiti u pritvor hrvatske lopove i srpske i neka mladi posteni ljudi dodu na vlast. Ali okosnica problema je u Sarajevu, zatim Banja Luci i Mostaru.. Makniti njih 30-50 kriminalaca koji imaju pipke u svim sverama lopovluka, kriminala i ova zemlja, drzava ima buducnost. Sa ovim nema bas nikakvu. Oni bi rade rat ponovo da sirotinja opet gine da bi oni prekrili kriminal svoj i spasili se od prdekane… U sva tri naroda u BiH lopovi kolo vode. I raspiruju mrznju..

  • Ovi iz EU trebali bi malo disciplinirati sina ratnog zločinca Alije Izetbegovića – Bakira Trezorka i ratnog zločinca iz Središnje Bosna i planine Ozren, Šefika Džaferovića, koji je s mudžahedinima klao i Srbe i Hrvate u ritualnim masakrima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.