EU sa 600 milijuna eura financira kupnju novih protupožarnih zrakoplova

Europska komisija sa 600 milijuna eura financira kupnju 12 novih protupožarnih zrakoplova koji će biti smješteni u šest država članica – Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Portugalu i Španjolskoj, objavljeno je u Bruxellesu.

Novi zrakoplovi koristit će se za gašenje požara diljem Europske unije, posebno tijekom ljetnih mjeseci kada su životi, domovi i sredstva za život sve više ugroženi šumskim požarima velikih razmjera, navodi Komisija. Isporuka novih zrakoplova započet će 2027. godine, prenosi Hina.

Prije pet godina Europska komisija nadogradila je mehanizam civilne zaštite EU-a i uspostavila sustav rescEU, koji uključuje flotu protuporažnih zrakoplova i helikoptera.

EU namjerava uspostaviti stalnu vatrogasnu flotu, a u međuvremenu dok ta stalna flota ne postane operativna, koriste se zrakoplovi država članica, a operativni troškovi kada sudjeluju u gašenju požaru idu na teret europskog proračuna.

Povjerenik za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć Janez Lenarčič sudjeluje u ponedjeljak u Zagrebu na svečanosti potpisivanja ugovora za nabavku vatrogasnih zrakoplova između hrvatske Vlade i kanadske tvrtke tvrtk Canadian Commercial Corporation.

Sličan ugovor u nedjelju je potpisala i grčka vlada.

(Fena)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.