EU preuzima Izborni zakon, a Hrvatska lobira i kod Turske – Jabuka.tv

EU preuzima Izborni zakon, a Hrvatska lobira i kod Turske

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman zajedno s bh. kolegicom Biserom Turković te turskim ministrom Mevlütom Çavuşoğluom održali su u petak trilateralu u Antalyji na kojoj se razgovaralo o tome kako pokrenuti dijalog koji bi rezultirao popravljanjem hrvatsko-bošnjačkih odnosa, a, u konačnici, Hrvatska je snažno zainteresirana da se promijeni Izborni zakon BiH kako bi Hrvati u BiH mogli birati svoje političke predstavnike.

Nastavak je to hrvatske diplomatske ofenzive da se u važnim svjetskim središtima internacionalizira hrvatsko političko pitanje jer je ovaj narod izložen pokušajima pretvaranja u nacionalnu manjinu i potpune dominacije, čime se i krši Daytonski mirovni sporazum, piše Večernji list.

Turska igra iznimno važnu ulogu na Balkanu, a napose prema Bošnjacima, što se pokazalo više puta u povijesti. Uz SAD, upravo je Turska, s predsjednikom Sulejmanom Demirelom i hrvatskim kolegom Franjom Tuđmanom, imala presudan utjecaj da se zaustavi rat između Hrvata i Bošnjaka te uspostavi hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH kako se dominantno označavala na početku.

No, s obzirom na nove okolnosti Zagreba, koja je jedna od metropola zemalja članica Europske unije i NATO-a, uspjelo se izlobirati da Europska komisija potakne izbornu reformu u zemlji.

Potvrdio je to i posebni predstavnik EU-a u BiH i voditelj Izaslanstva EU-a u Sarajevu Johann Sattler koji je rekao da će Europska unija pitanje izbora u Bosni i Hercegovini staviti na listu prioriteta te će se raditi na tome da se poboljšaju izborni standardi i donese Izborni zakon.

Što se tiče izbornih standarda, dobili smo preporuke GRECO-a koje će onemogućiti prijevare na izborima, a tiču se uvođenja elektroničkog brojanja glasova. To rješenje bit će moguće do 2022. godine. Drugi dio je Izborni zakon, u smislu pitanja koje smo obuhvatili drugim sporazumom o Mostaru u smislu odluke “Ljubić” i pitanja Predsjedništva, to će biti na našem dnevnom redu sljedeće godine i moramo riješiti ta pitanja istodobno, rekao je Sattler.

On je dodao kako će se vršiti pritisak da se provedu i odluke Europskog suda za ljudska prava za slučaj “Sejdić – Finci” i ostale.

Poručeno je da BiH ne može kršiti Konvenciju o ljudskim pravima jer mnogo građana je lišeno prava da se prijave na neke funkcije. Unatoč tvrdnjama dijela bošnjačkih političara kako nije moguće istodobno provesti presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu koje se odnose na mogućnost biranja građana na sve pozicije u državi, s presudom “Ljubić”, valja reći kako je izrađeno nekoliko modela koji apsolutno udovoljavaju tim načelima.

Najveći prijepor odnosi se na to kako odrediti izborna područja da brojniji narodi ne bi manje brojnima birali političke predstavnike, a što je apsolutno sadržano u presudi “Ljubić”, te ih uskladiti s presudom Suda u Strasbourgu da se i predstavnici manjina mogu kandidirati na najviše pozicije u državi.

Nekoliko od tih prijedloga sažeo je u svojoj knjizi Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara o tzv. plutajućim izbornim jedinicama, odnosno rješenjima koja do kraja udovoljavaju načelima iz obiju presuda.

Tim prijedlozima protive se bošnjačke stranke tvrdeći kako se privremenim izbornim jedinicama koje omogućavaju, prije svega, Hrvatima mogućnost izbora legitimnih političkih predstavnika “država dijeli” na tri dijela, što, u biti, nema veze s istinom, nego s provedbom plana o dominaciji.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • Opet poraz, cim je turska ukljucena. EU da, Srbija, RH su supotpisnice Dejtona a Turska nije nista. Ali sto opet ce hrvati biti donji a i EU dozvoljavajuci da Turska bude faktor na balkanu. Smjesno i zalosno. Ukljucite Rusiju, Kinu , Pakistan.. bice jos bolje..

  • Serem se na te lobiste koji kod Turske lobiraju za polozaj hrvata u BiH. Pored EU- je, Amerike oni lobiraju kod Turske. A da lobirate i sa Pakistanom… Jadno.!

    • Eto ne lobiraju već kod EU. Sigurno se toga nisu sjetili, samo im treba tvoja napomene idiote. Aj idi odrekni se svog prava glasa. Šta vi mislite da Turci iz ljubavi surađuju s Bosnom? Diplomacija je sva samo interes, i naravno da moraju probati to preokrenuti naši

      • Nego šta nego iz ljubavi. To su dvije države isti narod. Džaba hrvati traže milostinju u Turskoj. Samo se ponižavaju i tako neće ništa dobit.

  • Bolje da su razgovarali o imovinskom stanju vlastodržaca u napaćenoj BiH-a sa obje strane,otkud tolika imanja i kako su to sve zaradili.Ima li možda nekih koji su zloupotrebili položaj i ustostručili svoje imanje.Možda, možda se to može i zaradit al neka kažu kako.Možda bi neko trebao svirat klavir al kažem samo možda.Ko nas sluša što mi mislimo važno je samo jedno IZBORNI ZAKON kako bi jedno te isti mogli vladat do smrti.MOŽDA,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.