EU podržala izgradnju novog plinovoda u BiH

Europska energetska zajednica (EEZ) podržala je projekt izgradnje južne plinske interkonekcije između BiH i Hrvatske, te je na svojoj web-stranici objavila kako je analizom utvrđeno da je projekt financijski održiv.

Važan korak

Ovo je važan korak ka realizaciji međusobnog povezivanja, čiji je cilj uspostaviti novu rutu opskrbljivanja plinom za BiH. Nova ruta rezultirat će diversifikacijom i uvođenjem pouzdanog izvora opskrbljivanja plinom za Federaciju BiH. Puštanje u rad interkonekcije planirano je do 2023. godinenaveli su iz EEZ-a, prenosi Avaz.

Dodali su da će Tajništvo EEZ-a nastaviti podržavati razvoj plinske infrastrukture u Europi, što svakako uključuje i ovaj projekt. Jasmin Salkić, direktor “BH-Gasa”, kazao je da je trenutno u pripremi natječajna dokumentacija za izradu studije utjecaja na okoliš.

Pokušavamo iz fondova EU dobiti grant sredstva za izradu idejnoga rješenja južne interkonekcije. Za izradu studije utjecaja na okoliš “BH-Gas” dobio je od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) grant od 250.000 dolara, ali nam je ovaj iznos naknadno povećan na 450.000 dolara. S Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) radimo na pripremi spomenute natječajne dokumentacije, pojasnio je Salkić.

Značajna podrška

Dodao je da objava EEZ-a znači značajnu podršku ovom projektu, a njihov predstavnik je i sudjelovao u analizama.

Razveselilo nas je što je i njihova analiza pokazala potpunu isplativost južne interkonekcije i da su iskazali namjeru i dalje pomagati ovaj projekt do potpune realizacije, što je nama od velikog značaja – istaknuo je Salkić.

Prema njegovim riječima, realizacijom projekta južne interkonekcije, Federacija BiH više neće biti ovisna o plinu koji dolazi iz Srbije, navodi Avaz.

Prioritet za FBiH

Projekt izgradnje južne interkonekcije, na prijedlog nadležnog ministra Nermina Džindića, Vlada FBiH proglasila je prioritetnim za Federaciju. A prethodno je dobio i podršku predstavnika Veleposlanstva SAD-a u BiH, USAID-a i Europske banke za obnovu i razvoj, kazao je Salkić.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.