EU izdvojila još četiri milijuna eura za podršku tržištu rada u BiH – Jabuka.tv

EU izdvojila još četiri milijuna eura za podršku tržištu rada u BiH

Nakon uspješno realizirane prve faze projekta koji je pomogao u osnivanju 19 lokalnih partnerstava u BiH te omogućio kreiranje oko 550 novih radnih mjesta, Europska unija je izdvojila dodatna četiri milijuna eura za nastavak podrške partnerskim inicijativama ključnih aktera na tržištu rada.

Projekt “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” omogućit će predstavnicima lokalnih vlasti, obrazovnog sektora, poslodavcima, službama za zapošljavanje i nevladinim organizacijama stvaranje održivih, partnerski kreiranih mehanizama na lokalnoj razini, koji će provoditi aktivnosti na povećanju pristupa formalnom zapošljavanju, prenosi Akta.ba.

Eeropska unija će u suradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO) podržati 20 novih lokalnih partnerstava koji će za lokalno tržište rada obučiti više od 1.600 nezaposlenih osoba od kojih će najmanje 600 biti zaposleno do kraja 2023. godine. Ovo je posebno važno ako se ima u vidu da je, prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, od početka pandemije koronavirusa zabilježen porast nezaposlenosti za 2,86 posto usljed smanjene ekonomske aktivnosti sa tendencijom daljeg rasta.

Bespovratna financijska sredstva bit će dostupna putem javnog poziva za predaju projekata lokalnih partnerstva za zapošljavanje u prvoj polovici godine, priopćeno je iz ILO.

Partnerstva, koja čine lokalna uprava, službe za zapošljavanje, poslodavci, obrazovne institucije i nevladine organizacije, predložit će programe čija će realizacija omogućiti nezaposlenim osobama da se aktiviraju i pronađu svoje mjesto na lokalnom tržištu rada.

Posebna pažnja bit će posvećena programima za zapošljavanje trenutno nezaposlenih i neaktivnih mladih žena i muškaraca, dugotrajno nezaposlenih, pojedinaca s niskim stepenom obrazovanja, starijih radnika i drugih nezaposlenih osoba, uključujući one koji su izgubili posao zbog krize prouzrokovane pandemijom virusa “Covid-19”.

Na ovaj način, projekt će izravno doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta u skladu sa potrebama lokalnog tržišta rada i specifičnim zahtjevima poslodavaca u njihovom odgovoru na nastalu krizu.

Projekt će se provoditi u suradnji sa Međunarodnom organizacijom rada u razdoblju od siječnja 2021. do kraja 2023. godine.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.