EU izdvaja bespovratna sredstva za nabavku traktora i strojeva

U okviru projekta EU4AGRI, koji financira Europska unija, objavljen je javni poziv vrijedan dva milijuna KM za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Putem tog javnog poziva, koji je objavljen 15. prosinca 2023., Europska unija će podržati poljoprivredna gospodarstva koja doprinose stabilizaciji i jačanju proizvodne konkurentnosti i povećanju razine produktivnosti primarne poljoprivredne proizvodnje.

Podrška će biti pružena kroz modernizaciju i uvođenje novih tehnologija i inovacija, unaprjeđenju kvalitete proizvoda, higijene i sigurnosti hrane, promoviranje dobrih poslovnih praksi i održivog razvoja putem poboljšanja upravljanja prirodnim resursima, zaštite okoliša, zaštite radnika i sigurnosti hrane, te doprinose ublažavanju posljedica nastalih uslijed pandemije Covid-19.

Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 40.000 KM do maksimalno 150.000 KM (bez PDV-a). Prihvatljive investicije uključuju nabavku traktora, strojeva i druge poljoprivredne mehanizacije za poljoprivrednike u BiH. Za svaki projekt podnositelj prijave mora osigurati vlastito sufinanciranje u iznosu od minimalno 35 posto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava kroz mjeru podrške je 65 posto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije za sve sektore.

Za ovu djelatnost je predviđeno najviše radnih dozvola za strance u BiH

Prihvatljivi podnositelji prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške mogu biti obrti/samostalni poduzetnici, zadruge i poduzeća.

Za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju prihvatljivi su svi projekti koji se odnose isključivo na poljoprivredne sektore kao što su: proizvodnja mlijeka, mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća – uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća, proizvodnja sadnog materijala (sadnice voća, sjemenski krompir), proizvodnja jaja, uzgoj začinskog bilja i ljekobilja.

Prijave na ovaj javni poziv se mogu podnijeti od 10. siječnja 2024. godine, te je krajnji rok za podnošenje prijava 20. veljače 2024. godine do 15:00 sati. Prijave podnesene nakon isteka roka se neće uzeti u razmatranje.

Rast BDP-a u BiH

Prijave se podnose isključivo putem elektronskog sustava dostave prijava https://javnipoziv.undp.ba/ koji je osigurao EU4AGRI projekat. Dostavljanje prijava u bilo kojem drugom formatu (e-mail, pošta, fax i sl.) nije prihvatljivo i prijave dostavljene na taj način neće biti uzete u razmatranje. Dodatna pitanja u vezi ovog poziva se mogu dostaviti putem online platforme https://javnipoziv.undp.ba/ u razdoblju od 10. siječnja do 10. veljače 2024. godine.

Više informacija o tom javnom pozivu može se saznati putem službene web stranice projekta www.eu4agri.ba.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekt Europske unije vrijedan 20,25 milijuna eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekt provode i sufinanciraju Razvojni program Ujedinjenih naroda(UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA), priopćeno je iz UNDP-a.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Normalan čovjek koji radi i bori se on opet nemože ovo sebi priuštit traktor nov poznatog.proizvođača je za njeg prekup..opet ce ovo pikupit poslje ratne gazde..ko i sve.

  • Moze li kosilica dod u obzir,rezac za zelene ograde..grablje..vile..pila za drva..ahaha…ne samo traktori. Zna se gdje ce zavrsit..nu ovo nemogu priustit..pa eto goypodo utmite u obzir i te manje stvari..jos kariola..dobre skare..ma svasta nesto bi trebalo….eto pozzz.

  • Zašto nisu ogranicili cijenu do max.40,000 km ovako velike gazde postase jos vece a mi mali gledamo kako se vozaju po vinogradima a kod mene i dalje motika u ruci

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.