EU i Velika Britanija kreću u pregovore o budućim odnosima

Britanija i Europska unija započinju pregovore o odnosima nakon Brexita, a na stolu su uređenje trgovinske razmjene vrijedne pola bilijuna eura godišnje i tijesne sigurnosne veze o kojima će se, kako se očekuje, napeto pregovarati.

Obje strane poručile su da žele postići sporazum do kraja godine tako da nova suradnja na svim poljima, od zrakoplovstva do ribarstva i studentske razmjene, može započeti 2021.

Prijelazno razdoblje u kojemu vrijede pravila iz vremena dok je Britanija bila članica EU-a završava krajem godine. Britanija je napustila EU 31. siječnja.

U Bruxelles će doputovati oko 100 britanskih dužnosnika na prvi krug pregovora s Europskom komisijom koji bi trebali trajati do četvrtka.

Drugi krug razgovora održat će se u ožujku u Londonu, a potom će slijediti novi sastanci svaka dva do tri tjedna.

EU želi dati Britaniji povlašteni pristup europskom tržištu od 450 milijuna ljudi u zamjenu za jamstva Londona da će spriječiti damping.

No britanski premijer Boris Johnson kazao je da se želi odmaknuti od EU-a i odbio je biti vezan pravilima Unije ili nadležnostima Europskog suda, što je sve prema mišljenju Bruxellesa potrebno kako bi se osigurala pravedna tržišna utakmica.

Johnson je razljutio Uniju odmicanjem od dogovorenog ambicioznijeg i sveobuhvatnijeg odnosa.

Želimo najbolji trgovinski odnos s EU-om. No nećemo se odreći suvereniteta koji smo vratili, poručio je vladin dužnosnik Michael Gove.

Britanija i EU u lipnju će procijeniti je li do kraja godine moguće zaključivanje temeljnog trgovinskog sporazuma.

Bez takvog sporazuma trgovinska razmjena mogla bi se značajno smanjiti jer bi značila uvođenje carina i kvota.

Pomanjkanje povjerenja između EU-a i Britanije pojačano je najavama Londona da bi mogao odustati od pograničnih kontrola na osjetljivoj irskoj granici, što je jedno od najspornijih pitanja u odnosima.

(Hina)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.