EU dodjeljuje u BiH 600.000 KM za unaprjeđenje zaštite na radu u poljoprivredi

U okviru projekta “EU4BusinessRecovery”, koji financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, objavljen je Javni poziv za sudjelovanje u programu tehničke podrške i dodjele bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške investicijama u svrhu unaprjeđenja zaštite i sigurnosti na radu (uključujući mjere zaštite od COVID-19) u sektoru poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.

Kroz ovaj javni poziv, vrijedan 600.000 KM, Europska unija omogućit će sudjelovanje poslovnih subjekata u programu edukacije, tehničke i financijske podrške vezano za zaštitu i sigurnost na radu.

Nakon sudjelovanja u edukaciji i tehničkoj podršci projekta, poduzeća će biti kvalificirana za financijsku podršku investicijama od 10.000 do 30.000 KM, koja će biti usmjerena na implementaciju preporučenih mjera za unaprjeđenje zaštite i sigurnosti na radu (uključujući COVID-19 mjere), priopćeno je iz UNDP-a.

Odabrana poduzeća dobit će besplatno sudjelovanje u edukaciji o zakonskim aspektima i značaju primjene mjera zaštite i sigurnosti na radu. Dodatno, poduzećima će biti pružena tehnička podrška u oblastima procjene postojećeg stanja za zaštitu i sigurnost na radu, ispitivanja uvjeta radne sredine i preporuka za unapređenje uvjeta radne sredine, izrade akta o procjeni rizika za svako radno mjesto, izrade internog akta o zaštiti na radu zajedno sa prijedlogom potrebnih sredstava za zaštitu i sigurnost na radu i/ili edukaciju zaposlenika o zaštiti i sigurnosti na radu.

Spomenuta tehnička podrška će biti pružena u skladu sa individualnim potrebama poduzeća.

Na javni poziv mogu se prijaviti obrti, poduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja poduzeća koja su registrirana najkasnije godinu dana prije objave ovog Javnog poziva i bave se primarnom poljoprivrednom proizvodnjom ili preradom poljoprivrednih proizvoda i sirovina.

Za svaki projekt podnositelj prijave mora osigurati vlastito sufinanciranje u iznosu od minimalno 15 posto ukupnog iznosa prihvatljivih troškova predložene investicije.

Javni poziv sa pratećom dokumentacijom dostupan je direktno putem web stranice eu4business.ba. Svi zainteresirani za sudjelovanje u javnom pozivu trebaju se prijaviti s potrebnom dokumentacijom putem online platforme javnipoziv.undp.ba do 23. prosinca 2022.

Realizacijom ovih investicija nastoji se podržati modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora i poboljšanje ruralne ekonomije.

Glavni cilj je osigurati ostanak mikro, malih i srednjih poduzeća u važnim gospodarskim sektorima Bosne i Hercegovine kako bi se smanjili negativni učinci izazvani pandemijom COVID-19. Projekat EU4BusinessRecovery daje važan ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, te inovacijama proizvoda i digitalizaciji.

Projekt financiraju Europska unija i Savezna Republika Njemačka, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) u partnerstvu sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Međunarodnom organizacijom rada (ILO).

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Ovo je samo šansa muljatorima iz vlasti da veći dio ovih novaca “parkiraju” u vlastite džepove. Iskustva su takva, da se ništa drugo ne može očekivati. Živi bili pa vidjeli.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.