EU centar za ljudska prava: ”Hrvatsku čini 93 posto katolika i mora se poštivati volja većine”

Europski centar za ljudska prava već duže vrijeme prati rasprave u javnosti, s obje strane, vezane za, odnosno protiv uvođenja predmeta zdravstvenog odgoja u škole. Prisjetimo se, isti je na prijedlog Vlade Zorana Milanovića i njegovog ministra Jovanovića trebao biti uveden u škole, ali je ovih dana proglašen neustavnim.

Iako smo sa zabrinutošću pratili rasprave u javnosti vezane uz ponuđeni predmet zdravstvenog odgoja Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, vjerujući u pravosuđe Republike Hrvatske, očekivali smo da će spomenuti zdravstveni odgoj biti proglašen neustavnim. Naime on je suprotnosti sa Ustavom i Zakonima RH, te određenim Deklaracijama, Protokolima, Rezolucijama i Konvencijama.

Prije svega članak 26. Opće deklaracije o ljudskim pravima UN-a, koji kaže da roditelji imaju pravo prvenstva u izboru obrazovanja za svoju djecu.

Isto tako čl. 2. Prvog protokola Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda kaže da nikome neće biti uskraćeno pravo na obrazovanje, u obavljanju svojih funkcija povezanih s odgojem i poučavanjem država će poštovati pravo roditelja da osiguraju odgoj i poučavanje u skladu sa svojim vjerskim filozofskim uvjerenjima.

Nadalje protuustavan je i u suprotnosti sa Rezolucijom iz 1904 (2012) Vijeća Europe od 4. listopada 2012. g. o pravu na slobodu izbora u obrazovanju u Europi (“The right to freedom of choice in education in Europe”) – rezolucija se poziva na čl. 2. Prvog protokola (v. ad 2).

Isto tako u suprotnosti je s Konvencijom o pravima djetetai to po čl. 29/1. “Države ugovornice suglasne su da će djetetovo obrazovanje biti usmjereno ka potpunom i cjelovitom razvoju djetetove osobnosti…”; čl. 14. Pravo djeteta na slobodu misli, savjesti i vjere; čl. 18. “1. Države stranke učinit će sve što je u njihovoj moći u primjeni načela zajedničke roditeljske odgovornosti za odgoj i razvoj djeteta.

EUROPSKI CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA, mišljenja je da roditelji i zakonski skrbnici snose najveću odgovornost za odgoj i razvoj djeteta, a ne razna misnistarstva, ministri i druge institucije. Slažemo se da institucije moraju adekvatno i pravovremeno odreagirati ukoliko su roditelji ili zakonski skrbnici zakazali.

Naime, bitno je naglasiti da stanovništvo Republike Hrvatske čine oko 93% katolici, da ne spoominjemo druge vjerske zajednice koje se nisu od samoga početka slagale s uvođenjem spomenutog predmeta, pa je stoga izuzetno bitno naglasiti da se u svim demokratskim sustavima mora poštovati volja većine pa se predloženi predmet kosi s Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture I to čl. 1. “1. Republika Hrvatska, u svjetlu načela o vjerskoj slobodi, poštuje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece, te se obvezuje da će, u sklopu školskoga plana i programa i u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, jamčiti nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i u predškolskim ustanovama, kao obveznoga predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta.

Ovih dana smo bili svjedoci medijskog manipuliranja po pitanju dez/informiranja građana u svezi kurikuluma, a to se vidi iz činjenice da je Katolička crkva preko Hrvatske biskupske konferencije bila prisiljena po crkvama dijeliti svoje letke i pamflete, s obzirom da niti jedan medij nije htio objaviti integralno pismo biskupa, kojega su zagovornici kurikuluma i Vlada konstantno napadali.

Nakon što smo u kontaktu sa mnogim građanima koji nisu zagovornici uvođenja predmeta zdravstvenog odgoja u škole, pita li su nas (citiramo);”Nema li Vlada Zorana Milanovića i njegovog ministra Jovanovića drugih, većih i bitnijih problema od uvođenja zdravstvenog odgoja u škole ili istim žele odvući poglede javnosti sa većih problema kao što je nezaposlenost, pad BDP, loš standard građana i siromaštvo?”, stoji u priopćenju Europskog centra za ljudska prava.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.