EU će organizirati donatorsku konferenciju za Tursku i Siriju

Europska komisija i švedsko predsjedavanje Vijećem Europske unije organizirat će donatorsku konferenciju za narod Turske i Sirije pogođen zemljotresom.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i premijer Švedske Ulf Kristersson objavili su danas svoju namjeru da budu domaćini Donatorske konferencije, u koordinaciji s turskim vlastima, kako bi se mobilizirala sredstva međunarodne zajednice za podršku za narod Turske i Sirije nakon ovosedmičnog razornog zemljotresa. Događaj će biti održan u ožujku u Briselu.

Donatorska konferencija pomoći će mobiliziranju međunarodne zajednice da se izbori s posljedicama ovotjednog razornog zemljotresa. Cilj konferencije na visokoj razini, koja će biti otvorena za države članice EU, susjedne zemlje, članice UN-a, međunarodne financijske institucije i druge relevantne institucije, predstavlja koordinacija odgovora donatora i prikupljanje sredstava za podršku ranom oporavku i pomoći u pogođenim područjima Turske i Sirije.

Konferencijom će zajedno predsjedavati komesar zadužen za susjedstvo i pregovore o proširenju Oliver Várhelyi i švedski ministar za međunarodnu razvojnu saradnju i vanjsku trgovinu Johan Forssell.

Svi smo potreseni razornim posljedicama zemljotresa koji su ovog tjedna pogodili Tursku i Siriju. Sada je prioritet raditi danonoćno kako bi se spasilo što više života jer je još mnogo ljudi zarobljeno pod ruševinama, u zgradama. Zbog toga je odmah aktiviran EU-ov mehanizam civilne zaštite koji je do sada poslao 31 tim za traganje i spašavanje i pet medicinskih timova iz 23 zemlje. Ali već sada šaljemo poruku građanima Turske i Sirije: EU će podržati vaše zajednice. Jer nitko ne bi trebao biti ostavljen sam kada ovakva tragedija pogodi narod, rekla je predsjednica von der Leyen, najavljujući Donatorsku konferenciju nakon razgovora sa švedskim premijerom Kristerssonom.

Zemljotres u Turskoj i sjevernoj Siriji je katastrofa bez presedana u nedavnoj povijesti svijeta. Obim gubitka života i fizičke štete postaje jasniji iz dana u dan. Posljedice su zaista užasne. Kao predsjednica Vijeća Europske unije, Švedska želi osigurati da pomoć EU bude adekvatna da zadovolji potrebe turskog i sirijskog naroda u ovom užasnom vremenu, kazao je Kristersson.

Dana 6. veljače 2023., prvi potres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale, praćen još s najmanje dva velika zemljotresa, pogodio je Tursku i Siriju, uzrokujući široko rasprostranjeno uništenje javne i privatne infrastrukture, pogodivši tisuće domaćinstava i prouzrokujući tisuće žrtava.

Tisuće zgrada pretrpjele su ozbiljnu štetu, uključujući škole i zdravstvene ustanove i drugu javnu infrastrukturu kao što su putevi, aerodrom, luke, naftni terminali, električni vodovi, vodovod i kanalizacija.

Registrirano je nekoliko jakih naknadnih potresa koji su izazvali dodatne žrtve i materijalnu štetu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.