Eskalacija tenzija: Pakistan srušio dva indijska zrakoplova

Pakistan je srušio dva indijska zrakoplova i uhitio jednog od pilota, prenosi Reuters. Sve se navodno događalo unutar pakistanskoga zračnog prostora u blizini sporne regije Kašmir. Prije toga su najmanje tri pakistanska zrakoplova ušla u indijski zračni prostor i izvela napad gađajući, kako su naveli, “nevojne ciljeve” te izbjegli bilo kakve civilne i ine žrtve.

Riječ je o odgovoru Pakistana na napad indijskoga ratnoga zrakoplovstva u utorak kad su, kako tvrdi New Delhi, napadnute točke na kojima su se nalazile baze za obuku terorista.

Jaish-e-Mohammed (JeM) je organizacija koja se smatra odgovornom za napad na indijsku vojsku na području Kašmira 14. veljače kad su ubijena 44 vojnika.

Kašmir je sporna pokrajina oko koje su Pakistan i Indija, od 1947. godine kad je Ujedinjena Kraljevina napustila tu svoju koloniju, “dragulj u kruni”, vodile dva rata.

Veći dio Kašmira je ostao pod kontrolom Indije, iako u njemu živi većinski muslimansko stanovništvo. Iako je nakon napada u utorak djelovalo kao da će se situacija smiriti, očito je da je vlada u Islamabadu procijenila da mora pokazati snagu i odgovoriti istom mjerom na akciju indijske vojske, piše Jutarnji.hr.

Sada je situacija izuzetno opasna jer su javnosti na obje strane izuzetno mobilizirane i senzibilizirane pa nije isključeno da dođe do eskalacije sukoba.

Jedan od mogućih razloga pakistanske odluke na napad je i jasna podrška koju je dobio iz Pekinga.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.