Escobar: Svaki korak kojim bi se destabilizirala BiH sada bi bio katastrofalan

O trenutačnom stanju u BiH za HRT govorio je posebni američki izaslanik za zapadni Balkan, Gabriel Escobar.

Na pitanje je li moguće da Rusija sada prizna Republiku Srpsku, Escobar je odgovorio kako nije ništa čuo o tome i misli kako bi svaki korak kojim bi se destabilizirala Bosna sada bio katastrofalan.

U procesu smo u kojem pokušavamo provesti izborne i ograničene ustavne reforme koje će omogućiti BiH da ispuni svoje težnje i jednog dana postane članica Europske unije. Nažalost, mislim da svi vođe Bosne i Hercegovine ne dijele tu viziju. Ali mislim da razlozi nisu politički ciljevi, to sam već rekao. Tu se prije radi o zaštiti korupcije.

Mislim da Republika Srpska ne želi neovisnost. Mislim da Republika Srpska, pogotovo se Milorad Dodik želi osloboditi svih federalnih sudova, istraga i regulatora koji bi stali na kraj njegovoj korupciji. Mislim da ne želi neovisnost jer neovisnost traži odgovornost prema proračunu, prema nizu drugih stvari. Zna da ga nitko u regiji ne bi priznao, nitko od susjeda, naglasio je Escobar.


Brought to you by www.jabuka.tv

Dosad sankcije u BiH nisu pomogle u rješavanju političke krize u BiH. Po čemu se nove sankcije razlikuju?

Trenutačno sankcijama ciljamo ruske oligarhe. Pogledajte te sankcije, to bi se moglo dogoditi i u toj regiji. Ljudi koji ne vjeruju da sankcije djeluju, moraju samo pogledati Rusiju, rekao je u razgovoru za HRT.

Stoltenberg: U BiH vidimo nestabilnu situaciju i zapaljivu retoriku

BiH održat će izbore u listopadu. Hrvatsko stajalište je jasno: bez promjene izbornog zakona, izbori neće biti pošteni, a Hrvati neće imati legitimne predstavnike. Upitan je li moguć politički kompromis u BiH prije izbora?

Ne samo da je moguće, nego mislim da je nužno i hitno. Sve strane uključene u pregovore moraju biti brze i pobrinuti se da se izbori ove godine održe u najboljim mogućim uvjetima, naglasio je.

Srbi bojkotirali: Zastupnički dom BiH bez zaključaka o Ukrajini

(www.jabuka.tv)

8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.