Erdoganov skup u Sarajevu: On sve isplanirao, a BiH vlasti nemaju pojma da dolazi

Nakon što je provladin medij u Turskoj Yenisafak objavio informaciju da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održati predizborni miting u Sarajevu i to 20. svibnja, tu priču potvrđuje i list Hurriyet. Erdogan je prema pisanju turskih medija sve pripremio za veliki skup u Sarajevu, iako bosanskohercegovačke vlasti o tome ništa ne znaju, barem ne službeno, piše klix.ba.

Sve isplanirao

Uz Božju volju u svibnju ćemo održati naš prvi veliki miting u zatvorenoj sportskoj dvorani u jednoj europskoj zemlji. Sve pripreme su završene, rekao je Erdogan u obraćanju članovima vladajuće AK stranke prije dva dana.

Iako nije imenovao tu europsku zemlju. sve su indicije da će to ipak biti BiH, odnosno Sarajevo i to nakon što su Njemačka i Austrija odbile zahtjev AK partije za organiziranje političkog skupa, zbog prošlogodišnjeg referenduma o ustavnim promjenama i izbora koje provodi, a za koje Europska unija smatra da nisu usklađeni s demokratskim standardima.

U Turskoj su za 24. lipanj zakazani predsjednički i parlamentarni izbori.

Edoganu skupove zabranili Austrija i Njemačka

Austrijski kancelar Sebastian Kurz otovreno je kazao da se suprotstavlja ideji da Turska u njegovoj zemlji organizira predizborni skup za tursku dijasporu.

U Njemačkoj živi oko tri milijuna državljana Turske, ali ni u toj zemlji neće biti dozvoljeno održavanje bilo kakvog skupa.

Naš stav je jasan. U tromjesečnom periodu prije izbora u stranoj zemlji, u Njemačkoj neće biti održana predizborna kampanja, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas novinarima u Torontu u Kanadi.

U igri dvije sarajevske dvorane

Vlasti BiH ipak još nemaju nikakvu informaciju o posjeti, iako je Erdogan jasno naglasio da su pripreme završene, doznaje Klix. Predsjedništvo BiH još nema informaciju o posjeti, iako sve službene posjete u koje je uključeno Predsjedništvo moraju proceduralno proći sjednicu tog tijela, a naredna sjednica Predsjedništva BiH bit će održana 10. maja.

Kada je u pitanju mjesto održavanja mitinga u Sarajevu u opticaju su samo dvije zatvorene dvorane i to Zetra i Skenderija iz kojih zasad nema informacija o Erdoganovom skupu.

Očekuje se da će rukovodstvo AK partije na čelu s Erdoganom na skupu u Sarajevu okupiti nešto više od 10.000 turskih državljana u dijaspori.

(www.jabuka.tv) 


4 komentara

  • Tipično ponašanje jednog diktatora. Nažalost, Erdogan koji nasilno progoni Kurde, uzor je Alijinu riđobradom sinčiću, koji je tinejdžerske i adolescencijske dane proveo u trezoru jedne banke u Sarajevu, te u izbjeglištvu u susjednoj Hrvatskoj, a sad misli da se Sunce vrti oko njega.

  • U Sarajevu svi to znaju i sve se pomno i detaljno planira…Doći će veliki vođa,oličje demokracije da nam pošalje poruku da je on dio BiH-ne,a da je BiH-na dio Turske,,vjerovatno,, i da mu je Alija BiH-nu ostavio u amanet,da je čuva od kršćana…Tko daje odobrenje za taj miting ili početak Turskih osvajačkih pohoda ka Evropi…Povijest,osvajačkih nauma se izgleda ponavlja i neki to ozbiljno pripremaju…A drugi se prave ludi i kao ništa ne vide…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.